Frissen Zalából

2022.02.21. 13:00

Szarjas Gertrúd műveiből nyílt tárlat Nagykanizsán

„Számomra a festészet nemcsak a külső világ megértését teszi lehetővé, egyfajta kíváncsiság is, amely által jobban megismerem önmagamat. Szeretek nézelődni, próbálok mindent megfesteni, amit érdekesnek találok. Célom az érzelmek, hangulatok, emberi kapcsolatok képi megfogalmazása.”

Gyuricza Ferenc

Szarjas Gertrúd A part című sorozatának két akvarelljével

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A selyemfestő Szarjas Gertrúd írta mindezt önmagáról legújabb önálló kiállítása kapcsán. A nagykanizsai képzőművész Ég és föld között című tárlata március 18-ig tekinthető meg a Hevesi Sándor Művelődési Központ Ősze András Galériájában.


A pénteki megnyitón egykori munkatársa, Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte, aki egyebek mellett úgy fogalmazott: Szarjas Gertrúd rendelkezik az egyik legfontosabb emberi képességgel, az alkotó tehetséggel és kreativitással, így dolgozza fel a környező világ minket érő hatásait, élményeit és üzeneteit. 


Az egykor pedagógusként dolgozó alkotó munkásságát dr. Kostyál László művészettörténész értékelte. Kiemelte: Szarjas Gertrúd művészete azért kalauzol el egy nagyon izgalmas világba, mert viszonylag ritkán alkalmazott technikával dolgozik. Selyem alapra készít akvarelleket, s ez alapjaiban határozza meg képei egyediségét és önálló stílusát. Az akvarell ugyanis az a technika, amely már eleve együtt dolgozik a művésszel, hiszen nincsenek erős kontúrok, a képek igazi varázsa a színek egybeolvadásával érhető el. Mindez selyem alapra festve hatványozottabban jelentkezik. Dr. Kostyál László arra is kitért, hogy Szarjas Gertrúd művészi világa jellegzetesen feminin, ahol az ecsetkezelést finom rezdülések, a színhasználatot a természetesség jellemzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!