Nem igényel energiát

2018.06.12. 09:30

A gazdaságos lakóházakról tartottak fórumot Kanizsán

Nem elképzelhetetlen, hogy pár év múlva egyre több olyan ház épül, amely szinte semmi energiát nem igényel a fenntartásához, működéséhez, hangzott el a tegnapi fórumon, amit a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány szervezett.

Szabó Zsófia

Az inkubátorházban tartott rendezvényen, egy határon átnyúló horvát–magyar projekt jóvoltából, az épületek energiahatékonyságáról esett szó. Nagy András, a ZMVA ügyvezető igazgatója elmondta: a program tájékoztatást nyújtott a megújuló energiafajtákról, azok felhasználásáról és népszerűsítéséről a „civil” embereknek, s az építőiparban érdekelt vállalkozásokat is várták.

– Két éven belül az unió a családi házakra is bevezeti azt az előírást, amely szerint közel nulla energiafelhasználású lakóépületeket lehet csak kivitelezni – jelezte Nagy András. – Ezeknek az építményeknek alacsony lesz a rezsije, de lesznek olyan aktív házak, amik termelik is az energiát. Az építőipar erre még kevésbé felkészült, a tervezők viszont igen.

Varga Zoltán szakközgazdász az IMRO-DDKK Nonprofit Kft.-től azt hangsúlyozta: az ilyen házak építéséhez s az uniós törekvés megvalósításához hazánkban a jogszabályi háttér már rendezett, ám pénzügyi tekintetben még vannak kérdések. Támogatási formák, hitellehetőségek rendelkezésre állnak, viszont ezek igénybevétele, különösen egy lakóközösség részéről konszenzust, átgondolt döntést igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!