Zalaháshágy

2016.11.07. 19:00

Élményekben gazdag tíz hónap

Zalaháshágy- A zalaháshágyi Nyugdíjas Baráti Kör programot szervezett a tudomány napja alkalmából. A rendezvényen dr. Szalontai Tibor urológus főorvos tartott egészségügyi témájú előadást.

Civil Tudósítónktól

A november első szombatján tartott rendezvény bevezetéseként felelevenítették a baráti kör rövid, de eseménydús történetét. Ebből kitűnt, hogy február 24-én 14 fővel alakultak, azért, hogy a nyugdíjasok szabadidejét hasznosan, egymást jobban megismerve, lelkiekben gyarapodva, egymás társaságában töltsék el, küzdve a befele fordulás, a bezárkózás ellen. Ma már harminc tagjuk van.


Dr. Szalontai Tibor urológus főorvos tartott előadást Fotó: Horváth Gyula

Horváth Gyula, a kör elnöke így írt: a nyarat leszámítva minden hónapban volt összejövetelünk. Márciusban Busáné Kolnhofer Katalin ismertetett meg bennünket a húsvét ünnepét megelőző nagyböjt misztériumával. Áprilisban Körmenden jártunk, az Egis Gyógyszergyár tablettagyártó és -csomagoló üzemét, gyógyszervizsgáló laboratóriumát nézhettük meg szakmai vezetéssel. Májusban megcsodáltuk az Iváncon lévő Sigray-kastélyt, benne az ország legnagyobb, virágzó tulipánfájával. Felkerestük a Szent Miklós-templomot, majd a pálinkafőző üzemet. Májusban is Busánétól hallottunk előadást pünkösd misztériumáról. Júniusban a szomszéd Szlovéniában lévő Dobrovnik ( Dobronak) trópusi kertjét és orchideafarmját néztük meg. Sétáltunk a Bukovnica-tó partján és az energiaparkban, megkóstoltuk a Szent Vid-forrás vizét. Felkerestük Lendván a várat és a Vinarium-kilátó tetejéről gyönyörködtünk négy ország festői tájaiban. Nyári szünet után októberben, a nyugdíjasok világnapján Sümeg (püspöki palota), Tapolca (Malom-tó, pisztrángfesztivál) és Szigliget nevezetességeivel ismerkedtünk.

Dr. Szalontai Tibor főorvos előadását több mint ötvenen hallgattuk meg. A másfél órás előadásban a fejlődési rendellenességekkel, a vese, a hólyag és a prosztata megbetegedéseinek megelőzésével, a betegségek kialakulásával és kimutatásával, a gyógyszeres és műtéti technikákkal, ezek fejlődésével ismerkedhettünk meg. A képekkel gazdagon illusztrált, humorral fűszerezett, mindenki által érthetően megfogalmazott ismeretanyag tudatosította bennünk a megelőzés fontosságát.

Az előadás után Büki Gábor felajánlásának köszönhetően birkapörkölt került az asztalra. A jóízűen elfogyasztott vacsora után borozgatás közben újra és újra szóba került a Nyugdíjas Baráti Kör tíz hónapos tevékenysége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!