Zalaegerszeg

2016.02.02. 15:21

Volt már a gyerek kórházban? - Gyógyuló hétvégék kicsiknek

Zalaegerszeg - Ha igen a válasz fenti a kérdésre, minden érintett szülő szimpátiával gondolhat a Szabadics házaspár újabb kezdeményezésére.

Magyar Hajnalka

Az országosan is egyedülálló ötlet lényege, hogy elindítják a gyógyuló hétvégék sorozatát, amihez olyan gyerekek csatlakozhatnak, akiket korábban valamely megyei kórházban kezeltek. Mint számos korábbi karitatív céllal rendezett programjuknak, a Szabadics házaspár legújabb akciójának is a zalaszabari Holnapocska tábor ad otthont.

A gyógyuló hétvégékről kedden délelőtt a Zala Megyei Kórház gyermekosztályán tartottak sajtótájékoztatót. A helyszín nem véletlen, az első, április végén esedékes háromnapos kalandterápiás rehabilitációs élménytáborba ugyanis ezen osztály kis betegei mehetnek. A második csoport epilepsziával küzdő zalai gyermekekből állhat össze májusban, a nagykanizsai kórház szakmai mentorsága mellett. A keddi rendezvényen elsőként a Holnapocska tábor alapítója, Szabadics Zoltán szólt céljaikról, kitérve rá, hogy a későbbiekben asztmás és cukorbeteg gyerekeket is szívesen látnának. Ezt követően dr. Halász Gabriella, a Zala Megyei Kórház főigazgatója arról beszélt, a gyógyulás nem ér véget avval, hogy egy kisgyermek elhagyja a kórházat. Rengeteg törődésre, figyelemre, élményre van szüksége, hogy magára találjon. Különösen igaz ez a krónikus betegekre és a tartós rehabilitációra szorulókra. Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója kifejtette, az epilepsziás gyerekek gondozása jelentős múltra tekint vissza Nagykanizsán, az őket felkaroló kezdeményezés pedig példa lehet mindenki előtt.

Szabadics Zoltán, Szabadicsné Rádi Éva, dr. Halász Gabriella és dr. Brünner Szilveszter a sajtótájékoztatón
Fotó: Katona Tibor

Dr. Burján Richárd feleségével, dr. Béres Judittal családként fogadta gondjaiba a második tábort. Mint elmondta, gyakorló szülőként az együttérzés és a civil szerepvállalás igénye késztette őket erre. De fontos hangot adni az elismerésnek is, hiszen a Holnapocska táborok az egész országba elviszik Zala jó hírét.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy a sok játék és kaland mellé a kultúra élményét kínálják a táborozóknak, akik a keszthelyi kiránduláson kis hercegnőknek és hercegeknek érezhetik majd magukat.

Dr. Rada Éva, az epilepsziás tábor szakmai mentora elmondta, 18 gyermek már jelentkezett a programra, s körvonalazódik a szakképzett önkéntes segítők köre is. Dr. Gárdos László, aki dr. Buzogány Máriával karöltve az első tábor szakmai mentora, arról szólt, hogy a krónikus beteg gyerekek egész életükben lelki támogatásra szorulnak, hogy ne érezzék magukat amolyan kis Nemecseknek. A sorstársi környezetben, játékkal, kalandokkal töltött hétvége szárnyakat adhat nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!