Zalaegerszeg

2017.06.20. 12:52

Tóparti madárkák - elindult a gébárti kézműves szezon

Egyidős a Gébárti Kézművesek Házával a komplex népművészeti gyerektábor, ami 34. alkalommal nyitotta meg kapuit a hét elején.

Magyar Hajnalka

Népszerűsége töretlen, idén 40 gyerek tölt itt egy hetet, belekóstolva 10 féle kézműves tevékenységbe. A bentlakók főleg Fejér megyéből érkeztek, a többiek környékbeliek. Idén először vezérmotívumot is választottak.

- Ez pedig a madárka a népművészetben - avat be Pozvai Andrea kulturális szervező. - A nemezelés, batikolás, fafaragás, agyagozás, gyöngyözés, gyékényezés, játékkészítés stb. során rendre felbukkan a madár motívum. Sőt, hétfőn magokkal díszített mézeskalács madárkák születtek, a későbbiekben pedig madár alakú kalácsot is sütnek a gyerekek a népi gasztronómia programblokk keretében.

Horváth Luca, Srágli Laura, Dervalics Anna, Szabó Szonja, Csuti Anna, Sipos Csenge és Röst Júlia a madaras alkotásokkal
Fotó: Katona Tibor

A tábort évtizedek óta a nagykanizsai Kotnyekné Gödri Marcsi vezeti.

- A madár ősi szimbólum, a népművészet kedvelt motívuma - mondja. - A gyerekekhez is közel áll, hiszen a mesékben gyakran találkoznak vele. A táborlakók agyagból, papírból, nemezből, kékfestő anyagból egyaránt nagy kedvvel készítik a madárkákat, némelyikük még fészket is kap, tojásokkal. Dalokkal szintén megidézzük a szárnyas kompániát, nem is szólva arról, hogy minden reggel madárcsicsergésre ébredünk, s egész nap itt vannak körülöttünk az árnyat adó fákon.

Sőt, tudományos megközelítésben ugyancsak közelebb kerülnek hozzájuk a gyerekek, hiszen a programban madárgyűrűzés is szerepel. Mégpedig Zalai Béla ornitológus és fafaragó jóvoltából, aki mindkét tálentumát kamatoztatja. A tóparton hálót állítottak, eddig feketerigót és barátposzátát sikerült fogni és gyűrűzni a gyerekekkel.

A faragó foglalkozásokon pedig röppentyűt és bürökdudát készítenek irányításával.

- Utóbbihoz a mérgező bürök helyett japán keserűfüvet használunk, aminek jó vastag üreges szára van - halljuk. - Egyszerű elkészíteni, csak egy lyukat kell rá fúrni, a végét pedig zsírpapírral lefedni. Ha a lyukba dallamot dúdolunk, a rezgő papír dudához hasonló hangot ad.

Mellettük még Csuti Tibor, Horváth Éva, Ollárné Zubor Beatrix, Orot Istvánné Edit, Pozvai Andrea és Steier Györgyi vezeti a kézműves foglalkozásokat. A tábor pénteken zárókiállítással fejeződik be, ahol az egész hét termése közönség elé kerül.

A népművészeti gyerektábor egyben a főszezon nyitánya is a Gébárti Kézművesek Házában. A folytatásban szombattól 60 órás hímző továbbképzés kezdődik szakkörvezetőknek, majd a következő hét derekán a fafaragók számára indul ugyanilyen kurzus, mindkettő a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében. Július 10-től hangszeres, illetve szálasanyag-feldolgozó tábor zajlik, amit a fónó és a viseletkészítő tábor követ. Július végén érkeznek nyári műhelymunkára a pécsi művészeti középiskola diákjai, majd július 31-én indul a XVI. GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep. Az augusztus további része a fővárosi Mesterségek Ünnepére való készülés jegyében telik, a hónapot a Hagyományok Háza tábora zárja. Szeptember 4-től újból Gébártra gyűlnek a fafaragók az ország különböző szegleteiből, hogy folytassák a készülő sírjelpark fejfáinak kifaragását, szeptember 9-én pedig közös 35. születésnapot ül a zalai népművészeti egyesület és a Kézművesek Háza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!