Zalaegerszeg

2016.09.21. 14:27

Tíz éve nyílt meg az idősek otthona a József Attila iskola épületében

Zalaegerszeg - Tíz éve kezdte meg működését a Zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Otthona. A József Attila iskola épületéből kialakított intézményben ma megünnepelték az évfordulót.

Szabó Judit

A városi közgyűlés 2005-ben döntötte el, hogy az 1958-ban épült iskolában idősek otthonát alakít ki. Az intézmény, mintegy 750 millió forintos beruházást követően 2006. július 15-én nyílt meg, 96 férőhellyel, amely azóta kettővel növekedett. Az otthonban az átlagos gondozás mellett emelt szintű ellátást is nyújtanak, valamint demens részleg működik.

Az ünnepségen elsőként Vigh László országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket, majd Balaicz Zoltán polgármester idézte fel az otthon kialakításának időszakát. Elmondta, hogy az ellátás iránt egyre növekszik az igény: tíz éve körülbelül százan voltak a várólistán, jelenleg 167 nyugdíjas várakozik arra, hogy bekerülhessen.

 

A polgármester a gondozási központ vezetőjének, Radics Andreának oklevelet, valamint az évfordulót ünneplő részleg számára 100 ezer forint támogatást adott át a jubileum alkalmából.

Ezt követően Bálintné Szalai Anikó, az idősotthon vezetője mondott beszédet, kitérve arra is, hogy az elmúlt tíz évben 1129 felvételi kérelmet bíráltak el és összesen 432 főt gondoztak. Most 98 gondozottjuk van. Egyre idősebb emberek érkeznek hozzájuk, s egyre több a fekvőbeteg és a demenciában szenvedő. A gondozottak közül mindössze tíz fő önellátó, 28 részben önellátó, 60 pedig önellátásra képtelen. Egyre kevesebb lakó vonható be a foglalkozásokba, emelkedik az ápolási és a gondozási szükségletük, ami fokozza a személyzet mentális és fizikális leterheltségét. A megnövekedett feladatokhoz kevés szakember áll rendelkezésre, említette meg Bálintné Szalai Anikó.

Az ünnepségen a volt iskolaépületbe 2006-ban elsőként beköltözött nyugdíjas lakót, a 86 éves Dormán Istvánnét külön köszöntötte Magyar Gyuláné, aki a gondozási központot vezette a tízéves otthon megnyitásakor. Tóth Józsefné, az intézmény 91 éves lakója szavalattal emelte az ünnepség fényét, majd műsor és fogadás következett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!