Zalaegerszeg

2016.03.18. 19:22

Tanítás, tekintettel a diákok igényeire - Francia vendégek Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - A francia Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend, valamint az azt segítő alapítvány, a Fondation Pierre Fourier et Alix le Clerc képviselői ezen a héten a Mindszenty iskolában tartották éves tréningjüket.

Fincza Zsuzsa

Pénteken délben az önkormányzat dísztermében fogadta őket Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

- A francia fenntartóink körében hagyomány, hogy évente egyszer összejönnek az iskolaigazgatók, a helyettesek, a gazdasági vezetők, és egy továbbképzésen, tapasztalatcserén beszélik meg az eredményeket, a teendőket - adott tájékoztatást a rendezvényről Csordás Róbert, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója. - Az idén Zalaegerszeget választották az összejövetel helyszínéül, s Franciaország 16 oktatási intézményéből 75-en érkeztek hozzánk. Most vannak nálunk először, és mint mondják, kedvezőek a tapasztalataik. Egész napos tréningen ismerkedtek az iskolánkkal, csütörtökön egy kirándulás keretében Pannonhalmán és Tihanyban jártak. El voltak ragadtatva, akárcsak Zalaegerszegtől. A délelőtti tanácskozás és a polgármesteri fogadás után délután folytatódik, majd este be is fejeződik a program, s szombaton elutaznak Zalaegerszegről a francia vendégek.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (jobboldalt) és Csordás Róbert, a Mindszenty iskola igazgatója (a kép bal oldalán) Jean-Michel Battut alapítványi elnökkel és Francoise Debeaupte zalaegerszegi rendfőnöknővel az önkormányzat dísztermében tartott fogadáson
Fotó: Fincza Zsuzsa

Mint az iskolaigazgató elárulta, kicsit aggódtak, hogy megfelelnek-e az elvárásoknak, de a visszajelzések eddig azt mutatják, a tanítás, a közösség és az iskola légköre jó benyomást tett a francia szakemberekre. Főleg, hogy az intézmény kápolnájában egy színvonalas műsor keretében be is mutatták az iskola és a rend zalaegerszegi történetét, életét.

Balaicz Zoltán polgármester viszont a fogadáson Zalaegerszeg történelmébe, jelenébe és törekvéseibe nyújtott betekintést a francia oktatási és gazdasági vezetőknek, hangsúlyozva, hogy milyen fontos szerepet tölt be a megyeszékhely életében a Mindszenty-iskola.

Jean-Michel Battut, a rendet támogató alapítvány, a Fondation Pierre Fourier et Alix le Clerc elnöke kedvező magyar tapasztalatairól szólt. Elmondta, hogy az éves rendszeres találkozóknak mindig több célja van, a legfontosabb: elmélyíteni a kapcsolatot a különböző országokban működő intézmények és az iskolák között. Az idei tréning témája "az együttműködő menedzsment", a hangsúlyt a pasztorációra és az oktatási feladatokra helyezték, mert a cél, hogy a diákokat az igényeiknek megfelelően tanítsák, s így a tanultak segítségével a fiatalok megtalálják igazi hivatásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!