Zalaegerszeg

2016.09.20. 13:11

A koleszterin igaz története - programok a szív világnapján

Zalaegerszeg - „Élj a szíved szerint!” E mottó jegyében rendezik meg a szívünk napja idei programját szeptember 23-án, pénteken 14 órától a városi hangverseny- és kiállítóteremben.

Magyar Hajnalka

A betegegyesületek, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház és még több egészségügyi szerveződés közreműködésével zajló délután programjában 14 órától díjtalan mérések sora (vérnyomás, testsúly, testzsír, vércukor, hastérfogat, koleszterin, testtömeg index), valamint nyereményeket ígérő egészségügyi totó várja az érdeklődőket.

A 16 órakor kezdődő megnyitón Vigh László országgyűlési képviselő köszönti a megjelenteket, majd dr. Halász Gabriella, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főigazgatója szól a betegellátás javítására tett törekvéseikről. Ezt követően dr. Németh Barnabás főorvos tart előadást „A koleszterin igaz története" címmel.

Az ismeretterjesztő blokkot színes műsor követi, amelyben fellép a Zalai Táncegyüttes, valamint Merics Nikolett sanzonénekes.

A szív világnapját 2000 óta az egész világon szeptember utolsó hétvégéjén tartják, idén több mint 100 országban zajlanak rendezvények. A hazai központi programot a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezi vasárnap a Millenárison.

A kezdeményezés célja: felhívni a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. A szív és érrendszeri betegségek ma több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és egyéb halálok együttesen. Ugyanakkor az is tudott, hogy e kórok jelentős része megelőzhető volna életmódváltással, több mozgással, a dohányzás elhagyásával, egészségesebb táplálkozással. E gondolatkör kerül reflektorfénybe pénteken Zalaegerszegen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!