Zalaegerszeg

2009.06.15. 02:28

Színész, költő, pápa

Zalaegerszeg (kgy) - A Mindszenty-iskola néhány diákja jóvoltából nemrég új oldaláról ismerhettük meg a néhai II. János Pál pápát, aki felszentelése előtt a Karol Jozef Wojtyla nevet viselte.

Kiss Gyöngyvér

A lengyel-magyar barátság emlékére készült zalaegerszegi kiállítás megnyitóján Karol Jozef Wojtyla verseit adták elő a katolikus gimnázium diákjai: Ott Virág és Vincze Luca, Balogh Alexandra fuvolista kíséretében. A rendezvény után beszélgettünk a lányokkal és a műsort összeállító Dömötörfi Nóra tanárnővel. Elmesélték, hogy a művek nem voltak idegenek a csapat számára, egy korábbi ballagási műsoron már II. János Pál különös útravalóival köszöntek el a végzősöktől. A tanárnő ötletének személyes vonatkozására is rávilágított:

- A pápa személye különösen közel áll hozzám. Egyetemistaként, ifjú pedagógusként katolikus ifjak nemzetközi találkozóin többször volt alkalmam tanításait hallgatni. Az akkori fiatalok senkitől sem kaptak annyi bizalmat és biztatást, mint tőle.

Wojtyla a papi hivatását megelőzően volt színész, író és költő is. Pápai szónoklataiban megmutatkozik a szépirodalom iránti fogékonysága, de a bölcsész-művész alkotásai sem felejtődtek el a pápai kinevezés után.

- 1991-ben, a pápa magyarországi látogatása tiszteletére mutatta be a Pécsi Nemzeti Színház A mi Urunk festője című darabját - mondtaa tanárnő. - Ekkor adták kiA bennem növekvő Ige című kötetet, amelyet a műsorhoz is felhasználtam. Rangos irodalmi alkotásokról van szó: Wojtyla nyelvezete a költészeté, melybe bele-beleszövődik a keresztény filozófia.

A lányokat is magával ragadta Wojtyla költeményeinek hangulata.

- Több versmondó versenyen is részt vettünk már, így elég sok művet ismerünk, de ezeket a költeményeket még sehol sem hallottuk - mondta Luca. - Pedig a korosztályunktól sem idegen, mély gondolatok fogalmazódnak meg bennük: szeretetről, barátságról, Isten és ember kapcsolatáról szólnak. Ezek mind életünk értelmére mutatnak rá, hiszen Isten szeretetből teremtette az embereket, és ezt a szeretetet folyamatosan fenn kell tartani.

- A próbák folyamán gyakran el kellett gondolkodnunk az írottak értelmezésén - mesélte Virág. - Az általam mondott versek egyikében volt egy ösvény-metafora: Mindig gyomlálni kell az ösvényt, nehogy újra felverje a gaz. Ez a költői kép több szempontból is érdekes. Életünk során mindig ezen az ösvényen próbálunk haladni, de vigyáznunk kell az útra, hogy a Luca által is említett teremtő értékekben és ne más külső tényezőkben keressük a boldogságunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!