Zalaegerszeg

2016.02.01. 14:25

Szimfóniával emlékeztek a holokausztra

Zalaegerszeg - Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulására zenei előadással emlékeztek a megyeszékhelyi zsidó hitközségben szombaton este.

Arany Horváth Zsuzsa

A holokauszt szimbólumává vált lengyelországi városban felállított koncentrációs táborban és másutt elpusztított, meghurcolt zsidóknak, s a saját szülővárosa, Katowice szenvedéseinek állított emléket Henryk Goreczki lengyel zeneszerző (1933-2010) III., Fájdalmas dalok szimfóniája című, 1976-ban komponált, egyházzenei és lengyel népi elemekre épülő alkotásával, amelyről film is készült. Felhangzanak benne a 18 éves meggyilkolt Helena Błażusiaknak a zakopanei Gestapo-börtön falára írt szavai is.

Király László a szombati havdala kellékeivel
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Király László Erkel-díjas zeneszerző ezt a művet mutatta be a szombat esti egerszegi emlékezésen. Beszélt a pályatárs alkotói motivációjáról, amelyben nagy szerepet játszott az, hogy kisiskolásként osztálykiránduláson járt Auschwitzban. Goreczki sokáig volt üldözött a kommunista Lengyelországban, ám művei mégis messzire jutottak. Király László elmondta, egy angliai rádió nagy megbecsülést szerzett a III. szimfóniának a kilencvenes években. „Az album a brit popzenei listán, megelőzve Madonnát és Michael Jacksont, néhány hét alatt a hatodik helyig jutott."

Az emlékezőesten Király László szombatbúcsúztató havdala szertartást is bemutatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!