Zalaegerszeg

2015.09.02. 17:24

Sopron után Veszprém - új anyaegyetemhez tartozik a mechatronikai mérnöki kar

Zalaegerszeg-Veszprém - A megyeszékhelyen működő mechatronikai mérnöki kar új anyaegyetemhez tartozik a következő évtől.

Arany Horváth Zsuzsa

Szerdán beszámoltunk róla, hogy a felsőoktatási államtitkárság a Pannon Egyetemhez csatolta az eddig a Nyugat-magyarországi Egyetem égisze alatt működő zalaegerszegi mechatronikai képzést. A 2002-ben, a munkaerőpiac igényei alapján indult szak munkája a BME keretein belül kezdődött, majd 2010-ben lett a NYME az anyaegyeteme. A frissen bejelentett változtatás következményeiről a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem rektorhelyettesét, dr. Kocsis Lászlót és a megyeszékhely polgármesterét, Balaicz Zoltánt kérdeztük.

- A fenntartó szándéka szerint 2016-tól már a Pannon Egyetem működteti a zalaegerszegi mechatronikai képzést - mondta Kocsis László.

Egyetemünk örömmel vesz részt a műszaki képzésben, hisz ott vagyunk Keszthelyen és Nagykanizsán is, terveink szerint a mérnökkarhoz tartozik majd a zalaegerszegi intézet jelezte a rektorhelyettes. Jó házigazdák leszünk, igyekszünk a saját gárdánkkal minőségi oktatást nyújtani. Okozhat némi bizonytalanságot a mostani hallgatóknak a változás, de az eljárásrend kialakításának a végére minden tisztázódik. Az biztos, hogy 2016-ban már hozzánk kötődik a felvételi eljárás.

- Vállalati igény hozta létre a képzést, s a 13 éves jó tapasztalat alapján elmondható, nívós tudású szakembereket bocsát ki - tette hozzá Balaicz Zoltán. Több százan végeztek már, jelenleg 130 hallgató végzi tanulmányait. Kanizsai, keszthelyi és zalaegerszegi jelenléte miatt a Pannon Egyetemmel való együttműködés még szorosabbá válik. A megyeszékhely a felsőoktatási területen már eddig is százmilliós nagyságrendben járult hozzá a fejlesztésekhez. Évente 112 millió forinttal támogatjuk a város főiskolai hálózatát, ebben oktatói és hallgatói ösztöndíj is szerepel. Kecskemét mellett nálunk indult el a duális képzés, ami azt jelenti, hogy a hallgatók már a tanulmányi idejük alatt találkoznak a majdani munkahelyeik elvárásaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!