Zalaegerszeg

2011.02.23. 18:42

Sokan kérték az ingyenes HPV oltást

A tizenhárom éves lányok több mint háromnegyede megkapja a HPV-vírus elleni oltást, amelyet a zalaegerszegi önkormányzat biztosít térítésmentesen ennek a korosztálynak.

Szabó Judit

A méhnyakrák ellen védő  oltást a szülők kérelme alapján kaphatják meg a lányok. Zimborás Béla, a polgármesteri hivatal népjóléti osztályvezető-helyettese elmondta: idén kétszáztizenöten jogosultak az ingyenes oltásra, közülük százhatvanhét diák szülei nyújtottak be  kérelmet. Ez azt jelenti, hogy az érintettek  több mint háromnegyede él a lehetőséggel.

- Figyelembe véve, hogy a városban ellenkampány is folyt, ez jó arány  - értékelt  az osztályvezető-helyettes.

A jelentkezési határidő február  tizenötödikén lejárt,  már nem fogadnak kérelmeket. Néhány esetben azonban szükség lesz hiánypótlásra, mert előfordult, hogy nem
írta alá mindkét szülő a kérelmet, illetve az elvált szülők vagy az özvegyek  nem csatolták a válásról szóló dokumentumot vagy a halotti anyakönyvi kivonatot. Ezekre a papírokra azért van szükség, hogy egyértelmű legyen, ki dönthet a gyermek beoltásáról, később ne legyen ebből vita.

Az igénylőknek március közepéig küldenek határozatot a térítésmentesség biztosításáról. A védettség kialakulásához három oltás szükséges, az elsőt április 1. és 15. között adja be a háziorvos, a másodikat június, a harmadikat október első felében. Az önkormányzat hamarosan megrendeli az oltóanyagot, pont annyit, amennyire szü ség van. A közbeszerzés során azt vállalta, hogy az érintettek felének mindenképpen megveszi a vakcinát, s  mivel többen kérték, nem lesz maradék. A programra idén mintegy 9,5 millió forintot költenek, ebből 2,5 milliót egy nagyvállalat ad.  Jövőre az 1999-ben, 2013-ban pedig a 2000-ben születettek  kaphatnak ingyen oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!