Zalaegerszeg

2015.07.22. 14:53

Rokkák és fonalak a Kézművesek Házában

Zalaegerszeg – „Hozz egy rokkát és fonjunk!” címmel indult országos tábor hétfőn a gébárti Kézművesek Házában, amely a Csipkerózsika álmukat alvó szerkezetek életre keltését célozta meg.

Arany Horváth Zsuzsa

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében egy héten át 15-en tanulják vissza a hajdan szinte minden falusi portán fellelhető rokkák munkába fogásának mára elfeledett forszát. Az ötlet Skrabut Éváé, aki a fővárosi Mesterségek Ünnepén találkozott a Zalaszegváron élő négygyermekes anyukával, Füzes Zsuzsával, aki hat éve egyedül tanulta ki a rokkán fonást, s szerzett hozzá Új-Zélandról eszközt. (A szigetország a legnagyobb gyapjútermelő terület, az ottani fonók egyike, Margaret Stove nemrégiben a néhány hónapos brit Sarolta hercegnőnek ajándékozott csipkefonású gyapjú kendőt.)

– Lecsalogattuk a padlásokon árválkodó rokkákat, meghívtuk táborvezetőnek Horváth Évát, aki a gyapjú feldolgozását, természetes anyagokkal való festését mutatja, Zsuzsa pedig a fonás rejtelmeibe vezet be a lenyírt gyapjútól a fonalig, a faesztergálásban jártas Rózsás Péter pedig a rokkák javítására vállalkozik – tájékoztatott Skrabut Éva, az egyesület elnöke.

 

A táborlakók magukkal hozták az otthon talált rokkákat. Megtudhatták, hogy Európában már a középkorban létezett a kéziorsó, amelyből a rokkák kifejlődtek, hogy azután az ipari forradalom újra zárójelbe tegye őket.

– A szárnyas orsót sokan Leonardo Da Vinci találmányának tartják – mondja Füzes Zsuzsa, aki két kiló tiszta mosott gyapjúval érkezett, méghozzá cikta juhtól származóval. Az állatok egyetlen egybefüggő nyája fajtamentő programnak köszönhetően a Bakonyban él.

Taliándörögdön az idén már a III. gyapjúfesztivált megszervező szakember a résztvevőkkel megismerteti az egyágú, kétágú fonást, s a különböző rokkatípusokat, majd a fonalakból kisebb tárgyakat is készítenek, követve Zsuzsa szövött használati eszközeit.

– Rengeteg gyapjú van Magyarországon, ami a feldolgozóipar eltűnése miatt az állattartóknak inkább nyűg mint áldás, hiszen az őstermelői törvény tiltása okán nem dolgozhatják fel a világ minden táján luxusalapanyagként tisztelt és használt természetes anyagot. Ezért kéne a kézi feldolgozást újra felvirágoztatni – jelzi Horváth Éva.

Amíg a táborlakók megmutatják, hogyan lesz a kártolás (afféle kisimítás) után fonható anyag a mosott, festett gyapjúból, addig a vámügyintézői múlttal bíró Rózsás Péter megismertet a jelen lévő rokkákkal, köztük a sajátjával, amely szintén Új-Zélandon, az Ashford cégnél készült. Internetes kutakodás után jutott Péterhez Bödére, ahol saját juhok biztosítják a gyapjút.

– Mostantól elindulhat a szakmai együttműködés az egyesületünk és a gyapjúfesztivál között, terveink szerint jövőre a mi fonóink is ott lesznek már a textiljeikkel – jelzi a biztató jövőt Skrabut Éva.

Aki szombatig kilátogat a Kézművesek Házába, láthatja, amint például a festőcsülleng nevű növény főzetével kékre, japánakáccal, vagy aranyesővel sárgára festett fonal hogyan gyűlik a boldogan daloló rokkák orsóira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!