Zalaegerszeg

2013.11.06. 18:00

Szálinger Balázs Köztársaság című drámája pénteken

Zalaegerszeg - Zalai származású fiatal szerző drámájával nyitja az idei évadot a Hevesi Sándor Színház. Szálinger Balázs Köztársaság című színművét pénteken mutatják be.

Arany Horváth Zsuzsa

– Nem kacsint sehova, nincs benne aktualizálás, de ennek ellenére aktuális – válaszolta kérdésünkre a darab társrendezője, Babarczy László Kossuth-díjas alkotó, amikor arról faggattuk, az ókori római birodalomba vezető történet nem kacsint-e véletlenül mai korunk közéletére. – Igazából egy történelmi paraboláról van szó, amelyet Szálinger Balázs különös módon éleszt újjá.

Hogyan talált egymásra egy friss darab és a neves rendező?

– Egykori tanítványom, Sztarenki Pál művészeti vezető kért fel. Elolvastam a darabot, eredeti felfogású jó műnek találtam, amelynek a színre állítása szakmai szempontból rendkívül nehéz és komoly feladat. Szeretem az ilyeneket. Örültem, hogy létrejött a darab, mert az igazán jó és érdekes művek ritkán kerülnek elő.

Erős előadásra számíthatunk, jósolta a rendező, akinek társrendező partnere Sztarenki Pál. Babarczy immár negyedszer jött vendégként a Hevesi Sándor Színházba.

Mit fogunk látni? Szálinger Suetonius római életrajzíró által lejegyzett történetet dolgoz fel, miszerint Kr.e. 75-ben a fiatal Caesar, akkor még Gaius, elhatározta, retorikai tanulmányok folytatása céljából Rodoszra utazik, útközben azonban kalózok fogságába esik...

– Nem tudjuk, ez valóban megesett, vagy csak legenda, de a szerzőnek alkalmat adott arra, hogy a következményeken elgondolkozzon – mondta Babarczy László, aki ezelőtt Szatmárnémetiben rendezte meg Móricz Zsigmond Rokonok című művét.

A Köztársaság – mely megjelenésekor, 2012-ben az év drámája díjat is elnyerte – magyarországi ősbemutató, noha felolvasószínházi előadást és egy székelyudvarhelyi bemutatót már megért. A darabban Farkas Ignácot, Ecsedi Erzsébetet, Bellus Attilát, Kovács Olgát, Urházy Gábor Lászlót, Kiss Ernőt, Mihály Pétert, Lőrincz Nikolt, Szakály Aurélt, és Lupaneszku Vivient láthatjuk. A főszerepet, az ifjú Caesart Vékes Csaba vendégként játssza, akit a zalai közönség már ismerhet, hiszen stúdiós tanulóéveket töltött itt. A díszleteket Mészáros Tibor, a jelmezeket Cselényi Nóra Jászai-díjas tervező készítette, koreográfus Stefán Gábor.

A Köztársaság premierjére november 8-án, pénteken este hét órakor kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!