Zalaegerszeg

2014.11.28. 15:33

Mézfesztivál: új helyen és újdonságokkal várják a látogatókat

Zalaegerszeg - A program minden egyes perce a méz és a méhészet körül forog majd december első hétvégéjén a Városi Sportcsarnokban.

Jóna István

Új helyszínen, a Városi Sportcsarnokban várja a látogatókat, december 6-7- között a XI. Kárpát - medencei Mézfesztivál és Termelői Vásár, IX. Kárpát - medencei Mézlovagrendi Találkozó és II. Méhészszakmai Kiállítás és Vásár. A méhészet, a gazdagág és a kultúránk része- kezdte bevezető gondolatai Vígh László országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen fesztivál felhívja a figyelmet arra, hogy vannak olyan termelők, családi vállalkozások, amelyeket támogatni kell a következő ciklusokban is a kormánynak. Balaicz Zoltán polgármester kiemelte, hogy az önkormányzattal együttműködve választották az új, tágasabb helyszínt, ami alkalmas lehet a mézkultúra szélesebb körű bemutatására.

Czémán László, Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesületének (STME) elnöke,Vigh László, országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere, Boronyákné Papp Margó, az Ambrózia Mézlovagrend nagymestere, STME tagja. Fotó: A szerző

A városvezető beszédében utalt arra a régi hagyományra, amikor a fesztivál nyitónapjának délelőttjén a városháza előtt a polgármester fogadja a mézlovagrendek érkező képviselőit. Czémán Lászlót, Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesületének elnöke, elmondta, hogy a több mint 20 éves múltra visszatekintő egyesület, szakmai érdekképviseleti szervként jött létre. Jelenleg 180 taggal dicsekedhetnek. Fontos feladatuknak tartják, hogy a mézet népszerűsítsék. A termelői méz mindenképpen hitelesnek kell, hogy hasson, amibe a termelő beleteszi az ő településének, családjának, kultúráját, tradícióját, hagyományait - fogalmazott az elnök. Az idei évben kibővítik a mézfesztivált a helyi termékekkel is. Sajtokkal, húskészítményekkel, és egyéb kiegészítőkkel.

Emellett egész napos játszóház fog működni, korongozással mézes sütemények készítésével foglalkozhatnak, a fesztiválra érkező gyerekek. A IX. Kárpát - medencei Mézlovagrendi Találkozóra az ország határain belülről és túlról is érkeznek majd mézlovagrendek. A tájékozató zárásaként Boronyákné Papp Margó, az Ambrózia Mézlovagrend nagymestere beszélt a méz élettani hatásairól és felhasználási területeiről, amelyből kiderült, hogy mi magyarok mindössze 50 dkg mézet fogyasztunk évente, ami nagyon kevés. A búcsúzóul egy kis kóstolóval is meglepték a szervezők a sajtó képviselőit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!