Zalaegerszeg

2015.08.06. 15:01

Meddig bírja a Zalaegerszeg körüli vízbázis?

Zalaegerszeg – A nyáron már másodszor ért el bennünket a kánikula. A meteorológia szerint legalább jövő hét közepéig tartó forróságban megnő a vízfogyasztás. Meddig nőhet, meddig bírja a Zalaegerszeg körüli vízbázis?

Hajdu Péter

Böcskei Zsoltnak, a Zalavíz Zrt. műszaki igazgatójának tettük fel a kérdést. Mint kiderült, ebből a szempontból biztos, hogy semmi ok a fogyasztás korlátozásától tartani. Nemcsak magunk hűtésére van elegendő víz, a kertes házak tulajdonosai számára is csak a pénztárcájuk szab határt, hogy mennyi vizet akarnak elöntözni esténként a vezetékes ivóvíz-hálózatból.

– Egy-egy napos meleg után még nem nő meg a vízfogyasztás, el kell telni legalább három-négy forró napnak ehhez. Zalaegerszegen egy átlagos napon 9-10 ezer köbméter víz fogy. Amikor megemelkedik a fogyasztás, mint erre már az idei nyár is szolgált példával, akkor jellemzően 25-30 százalékkal nagyobb ivóvízmennyiség fogy, tehát körülbelül 13 ezer köbméter megy ki a kánikulai napokon a telepekről a hálózatba. Ez a vízmennyiség folyamatosan rendelkezésre áll – mondta a műszaki igazgató.

Ebben a hőségben jól jönnek a közösségi kifolyók, az utcán járóknak fontos a friss ivóvíz. A zalaegerszegi Csiszár-kútból a magát Zsoltként megnevező férfi friss vizet enged Teszinek, a kutyájának. Fotó: Pezzetta Umberto

A helyzetet érzékeltetve elmondta, a korábbi, már megszűnt nagy ipari üzemek, mint a Zalabaromfi, a Zalahús, a hűtőház működése idején jóval több víz fogyott, mint ma. Az utóbbi időben a Pannontej városban működő üzemében csökkent le a vízfogyasztás.

– Az ellátás akkor sem kerülne veszélybe, ha Zalaegerszeg vízfogyasztása 50-60 százalékkal emelkedne, a megyeszékhelyen a vízbázis a napi 25 ezer köbméteres fogyasztást is problémamentesen kibírná. Ami gondot okozhat, az, hogy egy esetleges csőtörés elhárítási ideje alatt kell az adott helyen vizet elzárni, és ilyen melegben nagyon kellemetlen két-három órát víz nélkül tölteni. Ezért, amikor a jelenlegihez hasonló melegek vannak, dupla készenlétet állítunk fel. A folyamatosan működő hibaelhárító csapat mellett még egyet felállítottunk, és éjszaka is dupla készenlétben dolgoznak a kollégák. Ezzel annyit tudunk elérni, ha egyszerre több helyen adódna hiba, akkor azonnal tudnak ezekre reagálni, rövidebb vízszünetekkel.

A műszaki igazgató elmondta, a 49 vízművük 180 települést lát el vezetékes ivóvízzel, és valamennyi szabad kapacitással rendelkezik. Bár a megyeszékhelyre jellemző 50-60 százalékos plusz lehetőség nem mindenhol lenne elérhető. Ehhez a viszonylagos vízbőséghez a város mellett folyó Zalának nincs sok köze. A régió és Zala megye is gazdag vízben, a 150-250 méter mélyen záró réteg alatt található víz olyan tiszta, hogy minimális kezeléssel iható.

– Már nem lepődünk meg, hogy hosszabb ideje ilyen meleg van. Két időjárási szélsőség váltakozik, a nagyon esős, és a nagyon meleg évek váltják egymást. Ha az elmúlt tíz év adatait megnézzük, arra lehet következtetni, hogy egyre gyakoribbak lesznek az ilyen kánikulát hozó nyarak. Azokon a településeken, ahol valamilyen szempontból szűk volt a keresztmetszet, kevés volt a víz, nem volt megfelelő a technológia, vagy konkrétan a csőhálózaton volt szűk keresztmetszet, az évek során folyamatosan javítottuk a rendszert. Most már minden településen folyamatosan tudnánk működni, akár két-három hétig tartó kánikulában is – mondta Böcskei Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!