Zalaegerszeg

2015.02.11. 15:12

Lezárni a belső feszültségeket - céljairól beszél a megyei kórház új főigazgatója

Zalaegerszeg – Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere február 10-ei hatállyal dr. Halász Gabriellát, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének eddigi igazgatóját nevezte ki a Zala Megyei Kórház főigazgatói posztjára.

Magyar Hajnalka

Az új vezető megbízatása a  kórházvezetői posztra kiírandó  pályázat elbírálásáig  tart. Dr. Halász Gabriella már kedden találkozott a kórház főorvosaival, tegnap pedig a főnővérekkel konzultált.

– Milyen főbb irányvonalak mentén képzeli el a kórház jövőjét? Miben tervez változást? – tudakoljuk.

– Három nagy téma köré csoportosítottam a közeljövő feladatai, azon elvárások alapján, amelyeket felém is megfogalmaztak – kezdi az új főigazgató. –  Ezek közül az első, hogy mind „kívül”, mind „belül” javuljon a kórház megítélése. Legyünk őszinték, léteznek belső feszültségek, amelyeket szeretnék lezárni.  A kórház gyógyító munkája eredményes, kiváló szakembereink vannak, de a betegekkel való kommunikáció,  a tisztaság, a rend, a szervezettség területén egy egészségügyi intézményben mindig akad tennivaló. A kiszolgáltatott beteg nem csak gyógyulásra vágyik, az emberi odafordulás ugyanolyan fontos. Ebben   szeretnék változásokat elérni, partnerként szólítottam  meg a főorvosokat és főnővéreket. Együttműködő, transzparens vezetésre törekszem, minden ésszerű, építő szellemű  javaslatra nyitott vagyok.

A második  aktuális terület a kormány új egészségügyi koncepciójának megfelelő struktúraváltás. Mint ismeretes, a megye kórházainak február 20-ig kell kialakítaniuk egy olyan, összehangolt működést, amely biztosítja, hogy a jövőben ne képződjék veszteség az intézményekben. Ennek kapcsán sokan leépítésektől, osztályok bezárásától tartanak.

– Hol tart az egyeztetés?

– Folyamatos konzultációban állunk a többi a főigazgatóval. Az én szemléletemet a nyitott kompromisszumkészség   határozza meg: kapunk is és engedünk is alapon. Nem vagyok híve a kórházak közötti versenynek, a területi ellátási kötelezettséget mindannyiunknak teljesíteni kell, továbbra is cél, hogy minden beteg a lehető legközelebb jusson hozzá az alapvető ellátásokhoz. Az OEP által kiadott módszertani útmutató meghatározza, hogy mely ellátások végezhetők városi szinten, s melyek megyei centrumokban. Ennek szellemében kell koncentrálnunk a humán erőforrást, a tudást és az infrastruktúrát.  Bizonyára nem lesz könnyű a megegyezés, hiszen a beteg érdeke mellett intézményi érdekek is megjelennek, s a pénzügyi erőforrás soha nem lesz annyi, mint amit el tudnánk költeni. De tény, hogy az ország területén hatalmas, indokolatlan finanszírozási különbségek vannak, ezt  szeretné megszüntetni az egészségpolitika. A végleges döntést a majd az egészségügyi kormányzat hozza meg márciusban, az általunk kidolgozott javaslatok alapján. Mi mindenesetre nem készülünk arra, hogy szakmákat veszítsünk el.

– Akkor viszont mitől lesz hatékonyabb a rendszer?

–  Attól, hogy letisztul a struktúra.  A konkrét feltételek mentén  könnyebb lesz érvényesíteni az egyes kórházak kompetenciáját.

A harmadik nagy terület a közel 6 milliárdos beruházás, a szívcentrum határidőre történő megépülése, s a pózvai aktív osztályok beköltöztetése. Mindez az építkezésen túl rengeteg  egyeztetéssel jár,  hogy  maradéktalanul érvényesülhessenek a szakmai igények, s az orvosok, szakdolgozók is alkalmazkodjanak a működés új kereteihez, folyamataihoz.


Dr. Halász Gabriella Fotó: Pezzetta Umberto

–  Pillanatnyilag a megye négy kórházából hármat Ön, vagy férje, dr. Kvarda Attila (Keszthely és Hévíz) vezet. Nem vet ez fel összeférhetetlenségi kérdéseket? Nem érik emiatt   támadások?

– Összeférhetetlenségről nincs szó, hiszen a kórházak között nincs alá- fölérendeltségi viszony. Megjegyzések persze érnek, de hát ugyanaz a szakmánk, korábban is egymáshoz közeli területeken dolgoztunk, amit eddig is inkább a dolgok előremozdítása érdekében tudtunk kamatoztatni. Akik engem erre a posztra felkértek, tisztában voltak evvel a speciális helyzettel, nagyon bízom benne, hogy az eddigi eredményeim alapján kerültem ide.

– Információink szerint a kórházban ÁSZ vizsgálat zajlik. Mire irányul ez, s mikor lesz eredménye?

–  Az ÁSZ a 2008-tól 2013-ig tartó időszakot tekinti át.  A vizsgálat a gazdálkodás  szabályszerűségét és célszerűségét elemzi, s valószínűleg hosszabb időt vesz igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!