Zalaegerszeg

2014.01.16. 13:40

IV. sajtófotó kiállítás

Zalaegerszeg - Január 24-én 17 órakor nyílik meg a Hevesi Sándor Színházban a IV. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás.

Magyar Hajnalka

A tárlat öt fotóriporter, Katona Tibor (Zalai Hírlap), Ohr Tibor (szabadúszó), Pezzetta Umberto (Zalai Hírlap), Seres Péter (a város hivatalos fotográfusa), valamint Varga György (MTI) kameráján keresztül ad vizuális látleletet Zalaegerszeg 2013-as történéseiről. Benne a közélet fontosabb mozzanatai épp úgy megelevenednek, mint a legjelentősebb kulturális és sportrendezvények, fesztiválok, valamint a hétköznapi pillanatok.

Különleges videót is láthatunk

Felvillannak a márciusi tél, s az azt követő áradás emlékképei, a devizahitelesek elkeseredettségét tükröző akciók, a nyári hőség vibrálása. És megannyi életkép. Mobiltelefonon csevegő 100 éves hölgy, a Zala Szépe választás paraván mögötti pillanatai, a menzák kanálcsörgése, az AquaCity élménye. A sport, benne a teke világbajnokság, a színház, Alföldi rendezése, a koncertélet, egyebek közt a Quimby-vel. Több mint 100 kép, a témától függően színesben vagy fekete-fehérben.

– Immár kedves feladatunkká vált a sajtófotó kiállítás, úgy készülünk rá, mint egy zenekar az új lemezre. Örömmel tapasztaljuk, hogy a közönség is várja, amiről a legnagyobb közösségi portálon indított oldalunkon is biztosítanak bennünket – mondja a tárlat fő organizátora, Seres Péter.

Tanulva a korábbi kiállítások visszhangjából, figyelnek az emberek érzékenységére is. A szarvasbika és mentőautó őszi közúti balesetét megörökítő közeli felvételt például korhatáros formában állítják ki. Varga György fotóját lefedik, s eleve olyan magasra helyezik, hogy gyerekek ne hajthassák fel a takarólapot.

– Nem szeretnénk megbotránkoztatni az embereket, de a sajtófotónak kötelessége megörökíteni a drámai, megrázó pillanatokat is – magyarázza Seres Péter.

A fotókhoz egy különleges videó is társul, Pezzetta Umberto munkája, aminek e tárlat lesz a premierje.

– A timelapse, vagyis az idősűrítés technikáját alkalmazva készítettem egy 3,5 perces videót Zalaegerszegről – kezd a részletekbe kollégánk. – Az eljárás lényege, hogy az állványra tett géppel több órán keresztül meghatározott idő intervallumonként fotók készülnek, amelyeket a végén összefűzök. Egy éven át dolgoztam a filmen, ami 54 snittet tartalmaz, egyenkét 2-300 felvétellel. A címe: Zalaegerszeg mozgásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!