Zalaegerszeg

2016.10.27. 16:19

Kopjafaállítás - egy andráshidai nőt is golyó ért az ’56-os egerszegi sortűznél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére a településrészi önkormányzat a civil szervezetekkel karöltve kopjafát állított az andráshidai városrészben.

Magyar Hajnalka

A Gébárti és Szentmártoni utca sarka kínálkozott helyszínül, hiszen itt már több emlékjel is áll. A Nagy Béla fafaragó által készített kopjafa csütörtöki avatásán Sümegi László, a településrész önkormányzati képviselője elmondta, azért választották e napot, mert '56-ban az andráshidai állami gazdaságban október 27-én alakult meg a helyi forradalmi tanács.

Varga Kálmán és Sümegi László az újonnan állított emlékjelnél
Fotó: Katona Tibor

A 60 évvel ezelőtt történt zalaegerszegi és andráshidai eseményeket Varga Kálmán helytörténész idézte fel részletesen. Andráshidán atrocitások nélkül zajlottak a korabeli események, a munkástanács életkörülményeket javító intézkedéseket hozott, s közadakozásból élelmiszert gyűjtöttek a pesti forradalmároknak. Mégis akadt véráldozat, ugyanis a zalaegerszegi sortűz egyik sérültje egy andráshidai hölgy volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!