Zalaegerszeg

2015.09.09. 15:19

Kevesebb rántott hús - már kötelezőek az új szabályok a közétkeztetésben

Zalaegerszeg - Kevesebb rántott hús, cukor és só, több főzelék, nyers zöldség, gyümölcs... néhány alapvetés az egészséges menzai étkeztetés irányelveiből, amelyek betartása szeptember elsejétől immár kötelező.

Magyar Hajnalka

Az országos tiszti főorvos 2011-ben fogalmazta meg az egészséges közétkeztetés alapelveit. A cél a helyes táplálkozási szokások kialakítása, aminek eredményeként visszaszorítható az elhízás, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Az új alapanyagok, receptek és konyhatechnológiai eljárások bevezetésére és megvalósítására több mint 3 éves átmeneti időszakot biztosítottak, ami szeptember 1-jén lejárt. Ennek nyomán az egészségügyi hatóság fokozatosan meg is kezdi az ellenőrzéseket. A cél nem a büntetés, hanem a segítségnyújtás.

A megyeszékhely óvodáinak és iskoláinak döntő többségét a Hungast ZEG Kft. látja el. Öt konyhájukban mintegy 6500 főre főznek, közel 40 intézmény szerződött velük. A bevezetésről, s az új étlap fogadtatásáról Páger Zsoltot, a cégcsoport üzletfejlesztési igazgatóját kérdeztük.

- Szeptember elseje nem hozott igazi változást az életünkben, mi ugyanis már tavaly nyáron az új előírásokhoz igazítottuk a receptúráinkat, étlapjainkat - mondja az ország nyolc városában szolgáltató Hungast szakembere. A bevezetést követően több észrevétel érkezett hozzánk.

- Leginkább arról, hogy mely ételeket nem kedvelnek igazán a gyerekek, mi ezeket a reakciókat igyekeztünk is figyelembe venni. Cégünk évente két alkalommal tart intézményi elégedettségi mérést, legutóbb májusban volt ilyen. Zalaegerszegen 15 intézmény válaszolt a kérdőívünkre, s az étkeztetés színvonalával, az ételek változatosságával (teljesen vagy többnyire) 100 százalékban elégedettek voltak. Hetvenhárom százalék vélte úgy, hogy az ételeink az egészséges táplálkozást tükrözik, s 91 százalék minősítette kedvesnek és készségesnek a tálalást végző dolgozók munkáját.

Öt konyhájának egyikét a Petőfi-iskolában működteti a Hungast ZEG Kft. A tegnapi menü zöld fűszeres húsgaluska leves, mogyorókrémes gombóc vagy lekváros bukta, valamint nektarin volt. Képünkön Dávid Jánosné (balról), Bicsák Erzsébet és Király Csabáné. Fotó: Katona Tibor

Közvetlen fogyasztóik a gyerekek, de a menzai befizetésről a szülők döntenek. Az ő meggyőzésük érdekében indították el a Nyitott kapuk a menzán programot, amelynek keretében a szülők bármikor betérhetnek az óvodai, iskolai menzára, s megkóstolhatják az aznapi menüt. Naponta intézményenként tíz főt tudnak fogadni e célból, s viszonzásként csak azt kérik, töltsék ki a kóstolási kérdőívet.

- Alapvetően szükség volt a rendeletre, hogy egységes elvek érvényesüljenek a közétkeztetésben, ám akadnak benne olyan pontok, amelyek nem igazodnak a gyakorlathoz - vesz fel újabb szálat Páger Zsolt. - Ezek közül a leginkább betarthatatlan a sótartalomra vonatkozó előírás, kisgyermekek esetében. A jogalkotó több korcsoportot jelölt meg. Az iskolásoknál 2021-ig átmeneti időszakot szabtak, addigra kell elérnünk a kitűzött célértéket oly módon, hogy évente mintegy 10 százalékkal csökkentjük a sótartalmat. Ez a fokozatosság sajnos nem érvényesül a bölcsődés és óvodás korosztálynál, e körben már életbe lépett a szigorú határérték, ami viszont teljesíthetetlen. Számos erre utaló publikáció látott napvilágot szakfolyóiratokban is.

Példával illusztrálja a helyzetet. Óvodásoknál a napi háromszori étkezés tízórai, ebéd, uzsonna összesen maximum 2 grammnyi sót tartalmazhat, ezen belül az ebéd egy grammnyit. Amíg azonban a piacon forgalomban lévő húskészítmények sótartalma 1,8 gramm körüli 10 dekánként, a pékáruké pedig 1,5 2 gramm, addig hogyan teljesüljön ez a cél?

A zalaegerszegi bölcsődékben mégis sikerült feloldani ezt az ellentmondást tudjuk meg Prenner Zsuzsától, az Egyesített Bölcsődék vezetőjétől.

- Saját konyháinkból látjuk el a gyerekeket, így módunk van olyan beszállítókat választani, amelyek figyelembe veszik a speciális igényeinket - indokol.

A Tipegő és az Űrhajós úti bölcsődében működtetnek egy-egy, összesen 800 adagos főzőkonyhát, innen látnak el négy bölcsit és két óvodát. Számukra semmiféle változást nem hozott a szeptember, hiszen ők már 2011-ben, a rendeletet jóval megelőző tiszti főorvosi ajánlás nyomán bevezették az új szempontokat.

- Nem vártunk semmire, ugyanis szakmailag nagyon jónak tartottuk az ajánlás tartalmát - részletezi Prenner Zsuzsanna. - A bevezetésnél komoly feladat volt a só- és cukortartalom megfelelő arányú csökkentése, de sikerült szép fokozatosan megoldanunk. Összetett feladattal szembesültünk, hiszen nemcsak arra kellett ügyelni, hogy például mennyi cukrot teszünk a teába, hanem arra is, hogy a nap során feltálalt egyéb élelmiszerek eleve mennyit tartalmaznak. Nagy segítség volt számunkra, hogy csatlakoztunk a Mintamenza programhoz, s a szakhatóságok is mellénk álltak. Ugyancsak sarokkő az új előírásokban a teljes kiőrlésű gabonakészítmények arányának növelése és a nyers zöldség, gyümölcs napi biztosítása. Utóbbi semmiféle intézkedést nem igényelt már 2011-ben sem, hiszen a gyerekek korábban is naponta kapták télen-nyáron. Érdekes módon a felnőttekkel nehezebb volt elfogadtatni az átállást, mint a gyerekekkel, szerencsénkre 3 éves kor alatt még nem kellett mélyen rögzült étkezési szokásokkal megküzdenünk. Az a tapasztalat, hogy jól formálható a korosztály ízlése.

E formálásban viszont kulcsszerep jut az ételeket feltálaló felnőtteknek.

- A bölcsődékben az a szabály, hogy étkezés előtt a kisgyermeknevelő az asztalnál megkóstolja az ételt, s elmondja a gyerekeknek, hogy miből áll, milyen, hogyan készül, tehát gasztronómiai ismereteket alapoz meg - fejti ki Prenner Zsuzsanna.- Fontos ez, hiszen így a gyerekek megismerik a tápanyagokat, s nem csak annyit tudnak, hogy létezik leves, főzelék, tészta meg hús... Mindezen túl annak is hatalmas jelentősége van az elfogadás szempontjából, hogy kedvvel, jó szívvel kínálják a fogásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!