Zalaegerszeg

2009.08.28. 02:28

Kevesebb jut támogatásra

Egervár (ag) - Kevesebb iskolakezdési támogatást kapnak azok a diákok, akik nem a községi intézménybe járnak, panaszolta egervári olvasónk.

MTI

A más településen tanulóknak három-, míg a helyi iskola egervári diákjainak hatezer forintot juttat az önkormányzat.

A magyarázat egyszerű, tudtuk meg Németh József polgármestertől: - Ez nem kötelező, hanem adható támogatás. Erre a tanévre háromezer forint támogatást szavazott meg a testület, de aki a helyi iskolába jár, annak még plusz háromezer forintot tudunk adni. Utánuk ugyanis több támogatást kapunk az államtól, hiszen az oktatás normatív finanszírozásának összege azt az intézményt illeti, ahová a gyerek jár - közölte.

Az egervári általános iskolában körülbelül 210 diák tanul. A község 130 általános iskolás korú diákja közül viszont csak 72 tanul lakóhelyén. Apropó, lakóhely. A statisztika e téren is csalóka, mert a kimutatások szerint a községben 1070-en élnek, ám a valóságban a lélekszám meghaladja az 1100-at. Több család ugyanis a városi beiskolázás érdekében a megyeszékhelyre jelentkezett be, vagy csak a csemetéjük él külön a famíliától.

- Szabad iskolaválasztás van, természetesen tiszteletben tartom a szülők döntését, de iskolafenntartóként sokkal könnyebb helyzetben lennénk, ha az az ötven gyerek is nálunk tanulna, akit most naponta más településre visznek. Javulna az intézmény kihasználtsága, több normatív támogatást kapnánk, ezért a fenntartáshoz az önkormányzatnak is kevesebbel kellene hozzájárulni - tette hozzá.

Mint megtudtuk, a fiatalokat az önkormányzat az alapfokú oktatáson túl is támogatja. A középiskolások hét-, míg a felsőfokú oktatásban részt vevők nyolcezer forintot kapnak a tanév elkezdésekor. Korábban minden általános iskolás hatezer forint támogatáshoz jutott, ám a gazdasági helyzet takarékosságra szorította az önkormányzatot, ezért változtattak, közölte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!