Zalaegerszeg

2016.04.12. 17:10

Kertbarátok tették rendbe az Erdődy-Hüvös kastély 6000 négyzetméteres parkját

Zalaegerszeg - Kedden reggel helyi járatra szállt és kibuszozott a Mindszenty Ifjúsági Házhoz a megyeszékhelyi Hagyományőrző, Kertbarát és Kulturális Egyesület tagsága, hogy jó szokásához híven elvégezze a tavaszi tennivalókat a kastély körüli parkban.

Fincza Zsuzsa

- Öt évvel ezelőtt említette az intézmény igazgatója, hogy jól jönne pár dolgos kéz a hatalmas terület rendbe tételéhez, ültetéshez, kaszáláshoz, kapáláshoz, gyomláláshoz. Mi amúgy is rajongunk a természetért, szeretjük a kerti munkát, így felajánlottuk a segítségünket - magyarázta szorgoskodásuk okát Mrakovics Miklósné, az egyesület vezetője. - Hálából piknikezhetünk a gyönyörű környezetben, és a 45. születésnapunkon ide ültethettük a "kertbarátok fáját".

Egyik legaktuálisabb tavaszi munka a madáritatók rendbetétele. A vályú peremén a Bükk-hegység lábától származó mohapárna és fűcsomó várja a tollászkodó kedvű szárnyasokat. A képen (balról jobbra):  dr. Illyés Zoltán, Mrakovics Miklósné, Gergye Ferencné és Mesterházi Zsolt

Tárnok János bemelegítésként a sarlózásban remekelt, akadna ugyan dolga a saját birtokán is, de mint mondja, a közös munka kikapcsolódásnak számít. S tényleg. Az asszonyok, Gergye Ferencné, Szalai Antalné, Domján Miklósné, Barkovics Tiborné, Mesterházi Zsoltné, Takács Dénesné vidám diskurálás közepette lakoltatják ki a gyomokat a híres fűszerkertből, amelynek a kialakításában is részt vettek.

Jelszó: gyom nem maradhat a fűszerkertben! A képen (balról jobbra) Zuggó Sándor, Marton János, Takács Antal, Domján Miklósné, Szalai Antalné, Mesterházi Zsolt. Elöl Takács Dénesné, mögötte Mesterházi Zsoltné, Tárnoki János, Gergye Ferencné és Mrakovics Miklósné

- Több mint húszféle gyógy- és fűszernövényünk van - mutatott körbe dr. Illyés Zoltán az ifjúsági ház igazgatója. - A herbák többségét használjuk is, de inkább bemutató célokat szolgál, hiszen itt van az Erdei Iskola központja. Nagyon jól jön a kertbarátok szakszerű segítsége, hiszen a 6000 négyzetméteres park karbantartásához nincs "személyzetünk",  mi magunk végezzük ezt a munkát is.   Amúgy nem célunk, hogy "golfpálya" minőségű gyepet és pedáns rendet alakítsunk ki, inkább a növényzetet gazdagítjuk.

A szorgos kertbarátok a három éve ültetett "kertbarátok fájánál'

A kertbarátok a lépcsőzetesen kialakított fűszerkertnél. A kép jobb oldalán dr. Illés Zoltán,a Mindszenty Ifjúsági Ház igazgatója, mellette Mrakovics Miklósné, a kertbarát kör elnöke

- Elég sok vadnövényt telepítettünk az erdőkből,  a legutóbb például odvas keltikét, de hozunk majd pettyegetett tüdőfűt és szellőrózsát is. Készítettünk madárodúkat, az ötből kettőben már láttam fészket.  Van 100 éves akácfánk arra macskabagoly odút aggattunk. Szóval van munka elég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!