Zalaegerszeg

2016.03.23. 15:15

Keresik a város képeit

Zalaegerszeg - Történészek fognak össze a fotóriporterrel, hogy különleges kiadvánnyal lepjék meg jövőre a 770 éves város lakóit.

Arany Horváth Zsuzsa

Persze nemcsak a zalaegerszegieknek szól majd a megjelenését jövő tavaszra tervező kötet, amely egyelőre a Zalaegerszeg története képes album munkacímet viseli. Az előkészületekről tartott sajtótájékoztatót tegnap a szerkesztő, dr. Gyimesi Endre történész, Zalaegerszeg volt polgármestere, volt országgyűlési képviselő, Seres Péter fotóriporter, valamint a majdani szerzők (Vándor László, Kapiller Imre, Megyei Anna, Béres Katalin, Káli Csaba) nevében Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója.

A leendő, 200-250 oldalasra tervezett várostörténeti képeskönyv - amely az első írásos említés (1247) 770. évfordulójára jelenik meg Zalaegerszeg önkormányzatának hathatós támogatásával - rendelkezik már előképekkel. A levéltár hajdani vezetője, dr, Degré Alajos 1961-ben kiadott egy zalaegerszegi olvasókönyvet, a 750. évfordulóra, 1997-ben jelent meg a Zalaegerszeg évszázadai című tanulmánykötet, majd a rendezett tanácsú várossá nyilvánítás (1885) 100. évfordulóját is könyvkiadással ünnepelték, több képes album mellett tavaly pedig napvilágot látott a mostani szerzőpáros munkája, a Zalaegerszeg értékei című reprezentatív album.

Molnár András, dr. Gyimesi Endre, Seres Péter, előttük a tervezett új várostörténeti kötet elődei Fotó: Katona Tibor

Most azonban szélesebb alapokon kezdődik a gyűjtőmunka, amiben a városlakókra is számítanak a szerkesztők. Keresik az egerszegi vagy innen messze került magángyűjteményekben, családoknál, háztartásokban, cégeknél, műhelyekben, amatőr fényképezőknél pihenő, lappangó képeket, térképeket, metszeteket, iratokat, tárgyakat, melyek nemcsak a közéleti eseményeket dokumentálják, hanem a földművelés, az iparosítás, a hétköznapi élet és városfejlődés emlékeit adják. A remények szerint így felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény születne mindannyiunk részvételével és örömére.

- Keressük például azt az 1830-as, városlátképet ábrázoló olajfestményt, amely a Malatinszky-család birtokában volt, az említett kiadványok egyikének címlapján látható is, de az eredeti hollétéről jelenleg nem tudni - mondta Molnár András, hozzátéve, jó lenne, ha előkerülne Tüttőssy László egykori városbíró és Pintér Máté (a szegényház alapítója) arcképének eredetije. Ezek a Pesti Pál szerkesztette 1931-ben megjelent városkalauzban jelentek meg.

A régi fotográfiák Seres Péter kezére bízhatnának, így digitalizált és javított formában láthatnánk viszont őket. Az eredetieket az adományozók másolatok készítése után természetesen visszakapják.

A szervezők az adományokat a Zala Megyei Levéltárba várják, ha mód van rá, május-június során, hiszen a könyv terveit októberre készítik el, hogy 2017 májusában a városnapi ünnepségeken már kézbe vehető legyen az új reprezentatív kötet. A gyűjtőmunkát dr. Gyimesi Endre vezeti, ő várja az adományokat, akár Zalaegerszegről, akár az elszármazottaktól, Budapestről vagy a nagyvilágból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!