Zalaegerszeg

2016.01.18. 20:08

Imahét: mindennap más-más templomba várják a híveket

„Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük.” Ez a Péter apostoltól származó gondolat a jelmondata az idei ökumenikus imahétnek, amelybe a hagyományokhoz híven a zalaegerszegi keresztény közösségek is bekapcsolódtak.

Varga Lívia

A keresztények egységéért tartott ökumenikus imahéten mindennap más-más templomba várják közös imádságra a híveket. Vasárnap a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-, hétfőn este pedig a Mária Magdolna-plébániatemplomban gyűltek össze a testvéregyházak papjai, lelkészei és a hívek, hogy „alázatos szívvel imádkozzunk a keresztények egységéért, beteljesítve az Úr Jézus Krisztus akaratát, és hogy megköszönjük Istennek a hit ajándékát" – fogalmazott Stróber László apátplébános a Jöjj, Szentlélek Úristen című ének közös eléneklése után.

Az evangélium felolvasását követően Török Zoltán református lelkész szólt a hívekhez. Prédikációjában felidézte: huszonhatodik alkalommal vesz részt Zalaegerszegen a mindig január harmadik hetében megtartott ökumenikus imahéten. Adódik tehát a kérdés: „mire jutottunk az egység felé vezető úton?" – fogalmazott.

Hétfőn a Mária Magdolna-plébániatemplomban Stróber László apátplébános is szólt a hívekhez
Fotó: Ohr Tibor

– Ha a mennyország felé vezető út maga a mennyország, akkor vajon kijelenthetjük-e, hogy az egység felé vezető út maga az egység? – vetetette fel a lelkész, hangsúlyozva: a Krisztus-hívők egysége nem más, mint maga az egyház egysége. Ez viszont csak úgy születhet meg, ha teljesen átadjuk magunkat az Úrnak, hagyva, hogy „történjen velem minden a te beszéded szerint". Éppen ezért hittel mondjuk az Úr imádságát: „jöjjön el a te országod" – itt és most, hiszen az Úr itt jár közöttünk. Prédikációja zárásaként Török Zoltán leszögezte: a keresztyénség nem magányos üdvösség, tehát ha valóban hittel imádkozunk, akkor egymáshoz is közelebb kerülünk.

Az imádságos találkozók a következő napokban is folytatódnak a megyeszékhelyen, minden helyszínen 18 órától várják a keresztyén híveket, akik kedden az evangélikus templomban, szerdán a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-, azaz a kertvárosi templomban, csütörtökön a református templomban, pénteken pedig a Jézus Szíve ferences plébániatemplomban imádkozhatnak az egységért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!