Zalaegerszeg

2016.05.10. 13:33

Harcsák, süllők, csukák, pergetők

Zalaegerszeg - MOHOSZ és a Horgászegyesületek Zala megyei Szövetsége közös rendezésében az elmúlt hét végén került megrendezésre a Csónakos Pergető OB I. fordulója a Gébárti- víztározón, tájékoztatott Makovecz Tamás elnök.

Civil Tudósítónktól

A pergetés olyan horgászati módszer, mely elsősorban ragadozó halak horogra csalására irányul. A csali ennek megfelelően gumihal, wobler, twister, vagy villantó. A felsorolt eszközök vítben való mozgatásával utánozzák a kisebb testű halak mozgását, s a nagyobb ragadozó halak ezeket megtámadva kerülnek horogra.

Az OB I. fordulóján az ország legjobb pergető horgászai vettek részt. Összesen 32, két fős csapat nevezett a 6 órás versenyre, s csónakból pergetve próbált meg minél több halat horogra csalni. A versenyzők között folyamatosan három mérlegelő csónak közlekedett, az aktuális fogások azonnali mérlegelése érdekében. A kifogott halakat a regisztráció után természetesen azonnal visszaengedték a versenyzők. A versenykiírás meghatározza a beszámítható halak legkisebb méretét. Így a 40 cm-nél kisebb harcsa, a 25 cm-nél kisebb süllő, a 30 cm-nél kisebb csuka, a 15 cm-nél kisebb csapó sügér azonnal visszakerült a vízbe, míg az ennél nagyobb egyedpéldányok hosszát regisztráltuk. Az a csapat nyerte meg a versenyt, amelyik összességében centiméterben a legtöbb halat fogta.

A győztesek, Sári György és Szappanos Zoltán  120 centis harcsával.Fotó: Komáromy Zsolt

A 32 imduló csapatból 26-nak sikerült halat fognia. A 113 kifogott halból 65-ot számíthattak be a bírák a mérés után. A legnagyobb hal a 102 cm-es leső harcsa volt. A legkisebb pergetett hal 15 cm-es csapó sügér volt. A mérlegelt halak átlagos mérete 36 cm. Összetétele: 54 százalékban süllő, 28-ban sügér, 15-ben csuka, 3-ban harcsa volt.

Eredmények: 1. helyezett csapat Szappanos Zoltán, Sári György (220 cm), második Sztahivits Péter, Nagy András, Ferenc (208 cm), harmadik Gégény Viktor, Bosánszky Péter (202 cm).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!