Zalaegerszeg

2016.01.14. 16:10

Gyorsabban értékesíthetők a művelés alól kivett zártkertek

Zalaegerszeg – Az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény módosítása alapján jelentősen felgyorsulhat a zártkerti ingatlanok értékesítési folyamata.

Hajdu Péter

Ennek érdekében a zártkerti tulajdonosok 2016. december 31-ig kérhetik az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlanuk művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetését.

Dr. Matus Péter, a Zala Megyei Kormányhivatal földhivatali főosztályvezetője az erről tartott tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a zártkerti ingatlanok így a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény hatálya alól kikerülve, a tényleges funkciójuknak – például mint lakóingatlan vagy üdülő – megfelelően vehetnek részt az ingatlanforgalomban. Ha nem vezetik át úgynevezett kivett területté a zártkertet, akkor annak esetleges értékesítésekor – noha teljesen más a funkciójuk – a termőföldek forgalmára vonatkozó bonyolult és hosszadalmas folyamatot kell végigjárni, ami fél évig is eltarthat. Kivett területként egy hónapon belül, jó esetben néhány hét alatt lezajlik a tulajdonosváltás.

Dr. Matus Péter, a Zala Megyei Kormányhivatal földhivatali főosztályvezetője

Más hozadéka is van a jogszabály-módosításnak. A nem földműves, belföldi vagy uniós állampolgárok esetében az egykor zártkerti ingatlan területére, kivett területté nyilvánítva, már nem vonatkozik az egy hektáros területszerzési korlátozás. Az új szabályozással, mint a földhivatal vezetője elmondta, országosan tízezreket érintő problémát oldott meg a kormány. Zala megyében, ahol sok zártkert van, különösen nagy a jelentősége, tavaly megyénkben a termőföldek tulajdonjogának átruházása kapcsán közel négyezer hatósági engedélyezési eljárás történt, amelyek felében zártkerti ingatlan volt az adásvétel tárgya.

A zártkerti ingatlan művelési ág alóli átvezetését művelés alól kivett területté, kérvényezni kell egy nyomtatványon, ami megtalálható a földhivatal és a kormány honlapján is. Az eljárás díjmentes, de ha valakinek nagyon sürgős az ügy, soron kívüli eljárást is kérhet, ami ingatlanonként 10 ezer forintba kerül.

Ha az ingatlan közös tulajdonban van, akkor a benyújtott kérelemhez csatolni kell a többi tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatát is.

Dr. Matus Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a művelési ág változásának átvezetése nem jelent automatikus mentesülést a más törvényekben meghatározott kötelezettségek alól, ezért érdemes érdeklődni az erdészeti hatóságnál, hegyközségnél vagy természetvédelmi hatóságnál is az adott ingatlanról. Egy példa szerint, ha a zártkerti ingatlan kivett lett, de szőlő termőhelyi kataszter része, akkor ettől függetlenül vonatkoznak rá a hegyközségi jogszabályok, a hegyközségi elővásárlási jog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!