Zalaegerszeg

2013.10.09. 19:01

Gázfűtés takarékosan

Zalaegerszeg – Itt az ősz, közeleg a fűtési időszak.

Nem kellemes, ha az első hideg napokon döbbenünk rá, hogy nem gyullad be a gázkazán. Javíttatni, vagy korszerűsíteni kellene a fűtést. Hogyan, s mire ügyeljünk a gázfűtéses lakások, családi házak esetében, kérdeztük ifjú Cajnkó Alfrédot, a Gázszerviz 94 Kft. vezetőjét. Bár, amikor a korszerűsítésről kérdeztük, azt mondta, akinek most arra van szüksége, már igencsak kivárta az utolsó pillanatokat.

Ifjú Cajnkó Alfréd csak a legkorszerűbb technológiát, a kondenzációs gázkazánokat ajánlja cserére

– Sokan fűtenek már mással is a gázon kívül. De aki többnyire gázzal fűt, akár családi házban vagy társasházi lakásban él, és a kazánja már öregebb 10-15 évesnél, akkor a készülék cseréjével lehet a legtöbbet megtakarítani a gázfelhasználáson. Egy készülékcserével akár a gázdíj 30-50 százalékát is meg lehet spórolni. Ez nyilván a meglevő készülék típusától, állapotától is függ. Ekkora megtakarítást semmilyen más beruházással nem lehet elérni. Egy családi ház szigetelése két-háromszorosába kerül, mint a gázkazán cseréje, és nem lehet vele annyit spórolni, mint a kazáncserével. De nézzük másképpen a dolgot. Ha valaki hőszigeteli a házát, és nem cserélteti ki a régi rendszerű gázkazánját, nem biztos, hogy csökkenni fog a gázszámlája. Ugyanis a régi kazán nem képes kisebb teljesítménnyel működni akkor sem, ha a háznak kisebb hőigénye van. Sűrűbben kapcsol az ilyen régi készülék, a ki-be kapcsolgatástól több energia veszik el – mondja a szakember, aki a legkorszerűbb technikát, az úgynevezett kondenzációs kazánokat ajánlotta.

– A kondenzációs kazán a kiáramló füstgáz hőmérsékletét hasznosítja a fűtési rendszerben. Míg a régi kazánoknál 130, de akár 200 fokos hőmérsékletű füstgáz is távozhat a kéményen, az új, kondenzációs kazánokból 50-60 fokos füstgáz áramlik ki, miután előmelegítette a fűtési rendszert. Ezenkívül nagyon biztonságosak ezek a készülékek. Az épületen kívülről szívják be az égéshez szükséges levegőt, és ventilátor segítségével ki is nyomják az égésterméket. Az égés teljesen zárt térben történik, nem áramolhat ki a lakásba az égéstermék. Ha elromlott a kazán, és a tulajdonos most éppen nem tudja megfinanszírozni az újat, azt tanácsolom, egyelőre javíttassa meg a régit, a fűtési szezonban gyűjtsön hozzá megfelelő összeget, és a következő télre szereltesse be a kondenzációs kazánt. Nem érdemes kevésbé korszerű megoldásokkal kísérletezni – közölte a szakember, aki a kazánok rendszeres, évenkénti karbantartására is felhívta a figyelmet.

– Hihetetlen, de 5-10 százalék gázmegtakarítást is jelenthet a kazán kitisztítása. Elsősorban az égőt és a hőcserélő részét kell tisztítani, ez a kétféle alkatrész a sarkalatos pontja. Kéményes készüléknél a kazán úgy működik, mint egy porszívó. Egy köbméter gáz elégetéséhez tíz köbméter levegőt szív be. Ha egy átlagos családi ház évente elfogyaszt 1500-2000 köbméter gázt, az azt jelenti, hogy 15-20 ezer köbméter levegő megy át a készüléken, és a levegőben lebegő részecskék, por, ruhaszösz mind lerakódik benne. A kazán karbantartása egy-két órás munka. A fűtési rendszeré, amibe a radiátorok kimosása is beletartozik, már egy napig is eltart, de ezt csak problémás esetekben kell elvégezni, ha a fogyasztó azt tapasztalja, hogy a radiátor nem melegszik megfelelően. Vagy idősebb fűtési rendszerek esetében, 5-10 évente – mondta el érdeklődésünkre ifjú Cajnkó Alfréd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!