Zalaegerszeg

2015.07.13. 13:42

Finn - magyar nyelvi tábor a campuson

Zalaegerszeg – 15 finn és 8 magyar résztvevővel kéthetes nyelvoktató tábor kezdődött hétfőn a BGF campusán.

Magyar Hajnalka

25 évvel ezelőtt indult el az intenzív nyelvi képzések sora, Zalaegerszeg második alkalommal ad otthont a tábornak.

– Zalaegerszeget 38 éve fűzi testvérvárosi kapcsolat a finnországi Varkaushoz, s e nyelvoktató tábor is egy szál a kapcsolatok erősítésében – avat a részletekbe Boncz Ferenc, a hamarosan egyesületté alakuló zalaegerszegi Magyar-Finn Baráti Kör elnöke. – A résztvevők   négy csoportban, középhaladó, illetve haladó szinten tanulják a finn és a magyar nyelvet.

A táborozók délelőttönként az adott nyelvvel birkóznak, majd változatos program várja őket. A városnézésen túl ellátogatnak a megyeszékhely múzeumaiba, irodalmi délután keretében ajánlják egymásnak kedvenc szerzőiket, színházi estét töltenek a Kvártélyházban, a csácsi arborétum mellett megismerkednek a helyi borokkal is, meglátogatják a körmendi baráti kört, lesz közös főzőcske, vasárnap pedig részt vesznek a Zalaegerszegi Búcsú programján, s háromórás kézműveskurzusra indulnak Gébártra.

Balaicz Zoltán társaságában a finn és a magyar csapat: Heli Alaja, Aira Björkman, Tarja Dejanova, Kirsti Grönroos, Marketta Huitu, Ritva Kaipiainen, Juhani Kemi, Helka Lumiainen, Marjaana Nevala, Seija Puha, Tenho Takalo, Kaija Tuppurainen, Aila Vuokila, Ritva Välimaa, Irmeli Kniivilä, valamint Gere Zoltán, Freisingerné Bodnár Judit, Katonáné Malmos Edit, Kavanagh Ágnes, Molnár Gabriella, Polgár Anikó, Csehy Flóra, Sipos József, Varga Aranka, Simon Valéria, Zólyominé Csaba Katalin és Boncz Ferenc Fotó: Katona Tibor

Hétfőn délelőtt elkezdődtek az órák, ráhangolódásként néhány népdal is szárnyra kelt. S hogy miért vállalkoznak a résztvevők éppen e nyelvek elsajátítására? Mint megtudjuk legtöbbjüket személyes indíttatás, rokoni, baráti szál motiválja a tanulásban.  A tábort hétfőn Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg, kiemelve   a két nép közti kapcsolat fontosságát. Ezt követően a vendégek kérdéseket tehettek fel  a polgármesternek, egyebek közt azt tudakolva,  hogy mikor lesz újból első osztályú focicsapat Egerszegen, s mennyit profitált a város az uniós tagságból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!