Zalaegerszeg

2011.09.15. 18:36

Famíves eszközök: közel kétezer darabos gyűjtemény

A legmodernebb termékek és a legöregebb szerszámok kelletik magukat a zalaegerszegi Forest Hungary Kft. megyeszékhelyi központjában. Az expójukon kiállításon mutatták be a régi idők bútorasztalos eszközeit.

Arany Gábor

– Közel kétezer darabból álló gyűjteményt mondhatunk magunkénak, köztük 1762-ből származó díszes gyalut – kezdte a különlegességeket prezentáló Magyar Famíves Céh Egyesület bemutatását Müller Imre igazságügyi szakértő. – Három éve alakultunk, tizenkét taggal, köztük zalai és fővárosi szakemberekkel, tanárokkal. Célunk a famíves hagyományok felkutatása, megismerése. A céh tagjai ugyanis abban hisznek, hogy a kultúra és a civilizáció egységét fenn kell tartani, s abban a kéz intelligenciájának mindig szerepe lesz, amíg ember akar maradni az ember – utalt hitvallásukra.


A famíves eszközök bemutatásához jó alkalmat adott a minap megrendezett Forest Expo is: több szekrényben közel kétszáz szerszámot, iratokat, egyebek mellett 1839-ből származó vándorkönyvet láthattak az érdeklődők. A kézzel hajtható, intarziavágó ékszíjas lombfűrész igazi technikai csemegéül szolgált.

Nagy Balázs, a cég marketingigazgatója elmondta, később is igyekeznek a gyűjteményt segíteni, megfontolandó ötlet például, hogy központi épületükben a régi szerszámokból rendezett kisebb állandó kiállítással fogadják a vendégeket.

Müller Imre szólt terveikről: a gyűjteményt az iparművészeti múzeumban is be kívánják mutatni. Tavaly ősszel a soproni erdészeti múzeumban fordult meg az anyag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!