Zalaegerszeg

2012.03.16. 08:29

Emlékművet állítanak

Emlékművet készíttetett a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség a 907-ben a Keleti Frank Királyság hadserege ellen vívott pozsonyi csata emlékére. Sokáig keresték a helyszínt, végül a Dózsa liget mellett döntöttek.

zaol.hu

A zalaegerszegi közgyűlés a legutóbbi ülésén járult hozzá az emlékmű felállításához. Amint elhangzott, a pozsonyi csatát 907-ben a honfoglaló magyarok vívták, s legyőzve a Keleti Frank Királyság seregét, újabb területeket szereztek az Enns folyóig, és megszilárdították pozíciójukat a Kárpát-medencében. A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség közadakozásból elkészíttette a csata emlékművét. A fából kifaragott alkotás a Deák-iskolások munkája. Több helyszín felmerült az elhelyezésére. A szövetség frekventált belvárosi helyeket javasolt, az önkormányzat pedig először a vizslaparki Címerház környékét ajánlotta, de ez nem felelt meg az emlékműállítás kezdeményezőjének. A közgyűlés elé végül két javaslat került: a Deák-Széchenyi iskola előtt álló kopjafa melletti terület és a Dózsa liget északnyugati sarka. A képviselők az utóbbit támogatták. Dékány Endre (Fidesz) indítványára kikerült a határozati javaslatból, hogy az emlékmű felállítását a város anyagilag nem támogatja. Így nem zárják ki a lehetőséget, hogy a Nemzeti Szövetség bizottsági vagy hasonló forrásokat vegyen igénybe. Az emlékmű mellé ismertető táblát helyeznek el a pozsonyi csatáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!