Zalaegerszeg

2016.08.12. 18:50

Egy ünnep, több szimbólum

Zalaegerszeg - Immár hagyomány, hogy augusztus 20-án az egyik legnagyobb falumúzeumi rendezvénnyel várja a látogatókat a Göcseji Múzeum és a szervezésben részt vevő szervezetek sora.

Arany Horváth Zsuzsa

A jövő hét végi programokról tartottak sajtótájékoztatót reggel a múzeumban.

Először Bóbics László volt kollégánk, az agrárkamara növénytermesztési osztályának vezetője számolt be a magyarok kenyere alapanyagául szolgáló búza gyűjtéséről. A sok millió búzaszem - egy nemzet szlogent viselő akciót 2011-ben hirdették meg először. A határon belüli és határon túli termelők és a felhívásnak eleget tevők akkor 100 tonna búzát gyűjtöttek össze, tavaly már 400 tonna jött össze, idén az akció majd augusztus 20-án zárul le.

- Zala megyében eddig 13 tonna búza gyűlt össze, ami 12 500 darab hagyományos kenyérhez elegendő - mondta Bóbics László, jelezve, nemcsak a gazdálkodók, de a termelésben részt nem vevők is vásárolnak búzát, hogy a szimbolikus együvé tartozásból adományukkal kivegyék a részüket. A jövő hét végéig még három zalai gyűjtőponton várják a felajánlást.

Buzsáky Ferenc arról tájékoztatott, megtiszteltetés, hogy részt vehetnek az akcióban, így a falumúzeum augusztus 20-i programjában ők szolgáltatják az egészséges összetevőjű kenyeret, A gyűjtésből származó alapanyagból készülő mennyiség országszerte rászoruló gyerekek kezébe kerül, ebben zalai gyerekintézmények is részt vesznek.

Dr. Kostyál László igazgatóhelyettes a múzeum munkatársai nevében mindenkit invitált jövő szombatra a skanzenbe, ahol az új kenyér mellett az államalapítást és Szent István életművét is együtt ünnepelhetjük. Az emelkedett perceken túl 10-19 óra között vidám órák is várnak ránk a kulturális műsorok jóvoltából, este pedig kötött lebegésű hőlégballon száll a fejünk fölé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!