Zalaegerszeg

2014.11.05. 16:56

C-kar hajol a beteg fölé - Az endoszkópos beavatkozásokat egészíti ki az új röntgen

Zalaegerszeg - Két alapítvány összefogásának köszönhetően 6,6 millió forintos röntgen készülékkel gazdagodott a Zala Megyei Kórház endoszkópos laborja.

Magyar Hajnalka

A szerdai átadó ünnepségen dr. Oroszlán Tamás stratégiai igazgató, dr. Gasztonyi Beáta, a belgyógyászat osztályvezető főorvosa, valamint dr. Nagy Erzsébet, az Ispita Alapítvány titkára méltatta a fejlesztés fontosságát és mondott köszönetet a támogatóknak.

A formája alapján C-karnak nevezett speciális röntgent az Ispita 4,1 milliós, valamint a Belgyógyászati Osztályért Alapítvány 2,5 milliós hozzájárulásából sikerült beszerezni. Az új műszer az emésztőcsatornával kapcsolatos terápiás célú endoszkópos beavatkozások alkalmával nyújt jó szolgálatot, kifejezetten erre lett tervezve – tudtuk meg a műszert bemutató dr. Völgyi Zoltán főorvostól. Epekő okozta hasnyálmirigy gyulladás esetén életmentő szerepe is lehet, emellett polipok eltávolítása, stentek, szondák elhelyezése is lehetősé válik segítségével.

Akár életet is menthet – dr. Völgyi Zoltán főorvos a készülékkel. Fotó: Pezzetta Umberto

A röntgen mozgó képet is tud közvetíteni, működése pedig pedálokkal irányítható, hiszen az endoszkópos beavatkozást végző orvosok keze foglalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!