Zalaegerszeg

2016.12.16. 17:48

Átadták az idei Zalaegerszegért díjakat

Zalaegerszeg – A díj alapítása óta eltelt 23 év alatt több mint kétszáz díj talált gazdára. Tegnap a díszteremben újabb tíz elismerést nyújtottak át.

Arany Horváth Zsuzsa

Az ünnepélyes alkalom szónoka, Balaicz Zoltán polgármester elmondta, a Zalaegerszegért-díj a közösségért való fáradozást, a szorgalmas, kitartó munkát, a tehetséget, példamutató életművet elismerve tisztelettel adózik a város hírnevét öregbítők előtt. Nem a gyorsan elillanó pillanatnyi dicsőséget, hanem a kellő szerénységgel, becsülettel végzett értékteremtést köszöni meg a város vezetése az itt élő polgárok nevében is.

Ebben az évben Zalaegerszegért-díjat kapott Frimmel Gyula grafikusművész, művésztanár, Harmatos László, az andráshidai városrész közösségi életének meghatározó alakja, Nagy Ferenc, Hevesi Sándor Színház szervezési osztályának vezetője, dr. Máhr Károly, onkológus, belgyógyász, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Onkológiai osztályának osztályvezető főorvosa, Piotr Przytoczki, Zalaegerszeg lengyel testvárosa, Krosno polgármestere, Sándorné dr. habil. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Egyetem intézetvezető, főiskolai tanára, volt rektor. Zalaegerszegért-díjban részesült Schreiner Jenő népzenész, a Harangláb Népzenei Együttes vezetője, Vajda László nyugalmazott középiskolai igazgató, volt önkormányzati képviselő, dr. Zajzon Géza mérnök, a zalaegerszegi vasútfejlesztés szorgalmazója és Zalaegerszegi Városi Vegyeskar Egyesület.

Díjazottak az ünnepség után: ülnek: dr. Zajzon Géza, Kovács Kata (Városi Vegyeskar), Piotr Przytoczki, Sándorné dr. habil. Kriszt Éva, Harmatos László. Állnak: Vajda László, Schreiner Jenő, Balaicz Zoltán (polgármester), Nagy Ferenc, dr. Máhr Károly, Frimmel Gyula Fotó: Pezzetta Umberto

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó honfitársaink munkásságáról kisfilmet láthattak az ünnepség résztvevői. A bejátszások családi, munkahelyi körben mutatták be a tehetségeket nevelő, közösségét számos alkotással gazdagító grafikus művésztanárt, a magyarság hagyományainak megőrzésén munkálkodó, vitézi ranggal bíró városlakót, a színházba járó közönséget szolgáló szervezőt, a betegeit gyógyító onkológus főorvost, a lengyel-magyar barátságot éltető városvezetőt, a zalaegerszegi egyetemi kar létrejöttét elősegítő professzort, a népzene elkötelezett prímását, a katedrán, az oktatásszervezésben maradandót alkotó, generációk sokaságát nevelő tanárt, a zalaegerszegi vasúti közlekedés ötletgazdáját és a seregnyi városi, megyei ünnepet dalaival fennköltté és emlékezetessé tevő évtizedek óta együvé tartozó énekkart.

A díjazottak nevében Schreiner Jenő egy zsoltár előadásával, míg a nemrég megújult díszterem karzatán helyet foglaló Városi Vegyeskar Gordon Young Halleluja című művének megszólaltatásával köszönte meg az elismerést.

A jövő nemzedék reményeit, az előttük járók példaadásának fontosságát fogalmazta meg Zalavári Gergő és Zalavári Lola. A gyerekek által előadott szövegek is a nemzedékeken átívelő közösségépítő teljesítményeket ünnepelték, amire a polgármester is utalt, amikor arról szólt, hogy Zalaegerszegen mindenki megtalálja a jövőjét. „Csak pénzért és hatalomért élni hiábavaló..." mondta az ifjú Zalavári Gergő a közönség előtt állva.

A díjátadási ceremónia közben a publikum egy kisfilm erejéig kipillanthatott a Dísz térre is. A bejátszás szintén a megyeszékhelyi nemzedékek jelképes kézfogásának érzékeltetését szolgálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!