Zalaegerszeg

2016.12.12. 20:10

A megbocsátás hete a könyvtárban

Zalaegerszeg - Bárcsak több helyütt alkalmazhatnánk azt, amivel a könyvtárak évente egyszer megörvendeztetnek.

Arany Horváth Zsuzsa

Nevezetesen azzal, hogy büntetlenül túlléphetünk egy vétségen: ha mától december 23-ig visszavisszük a zalaegerszegi könyvtárakba a lejárt kölcsönzési határidejű köteteket, eltekintenek a késedelmi díjtól. A megyeszékhelyi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár három intézményében hosszú évek óta karácsony előttre időzítik az úgynevezett Megbocsátás hetét , ami azon túl, hogy a könyvek visszakerülnek a bibliotékába, jó viszonyt erősítő gesztusként értékelhető.

Mint Kiss Gábor igazgatótól megtudtuk, az olvasók nagy része rendszeres kölcsönző, s miután havonta megfordulnak náluk, fegyelmezettek is. A nagyobb tételt a kölcsönvett CD-k, DVD-k hátraléka teszi ki, ez esetben több tízezerre is rúghat a késedelmi díj.

A megyei könyvtárban Kocsisné Sipos Rozália könyvtáros fogadta a késedelmüket tegnap orvosoló kölcsönző olvasókat
Fotó: Katona Tibor

A tapasztalatok szerint a gyerekek és a külföldre utazók feledkeznek meg a kikölcsönzött könyvekről, amelyek általában előbb-utóbb visszakerülnek, inkább a díjjal maradnak adósak a kölcsönzők. A késedelmi díj könyvek esetén 7 forint/nap, az időben vissza nem vitt CD-k után 100 forint/nap díjat kell fizetni, a legnépszerűbb kötetekért pedig 25 Ft/nap a tarifa. Az a cél, hogy visszakerüljenek a kötetek, s mások is hozzájussanak. Ha végképp elveszik egy-egy kikölcsönzött dokumentum, az árát teljes egészében meg kell téríteni, ráadásul a tartozás 5 évig nem évül el, per is lehet belőle, mindenesetre nem vehető igénybe a szolgáltatás, amíg nem rendezte a késlekedő. A zalai könyvtárakban az őszi könyvtári napokon is tartanak „megbocsátás hetét”, ami azoknak kedvez, akik még csak két felszólítást kaptak, azaz nem késlekednek két hónapnál régebb óta. Remélhetőleg minél többen élnek a gáláns gesztussal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!