Zalaegerszeg

2014.05.19. 09:45

A berlini falról

Zalaegerszeg - A németországi Kuselből 19 tagú diákcsoport érkezett Zalaegerszegre.

Szabó Judit

A kuseli diákok jelenleg a Páterdombi Szakképző Iskola, valamint a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulóival dolgoznak egy közös európai uniós projekten, ugyanakkor a két település között rendszeresek a diákcserék. A kuseli csoport a kölcseys és a páterdombi iskolás gyerekek minapi, tíznapos látogatását viszonozza. Molnár Katalin, a Kölcsey-gimnázium némettanára elmondta, hogy mivel Kuselben családoknál laktak a magyar diákok, egész nap a német nyelvet kellett használniuk, s nagyon sokat fejlődött a nyelvtudásuk. A kuseli vendégek hétfőn délelőtt a Kölcsey-gimnáziumban vettek részt programokon és vetélkedőn. A projektnap fő témája a 25 éve ledöntött berlini fal volt, de a világháború utáni időszakról is szó esett.

A gyerekek prezentációkkal készültek és kvízkérdéseket kaptak. A leglátványosabb feladat szabadtéren zajlott: a berlini fal kartonpapírokból kialakított mására graffitiket festettek a diákok sablonok segítségével, az eredetiépítményen lévő rajzok alapján. A jelképes alkotást aztán le is döntötték, emlékezve arra, hogy a berlini falat – amely Európa megosztottságának és az elnyomásnak a szimbóluma lett – 1989 novemberében bontották szét a németek.A kuseli csoportot Harald Trautmann, a Kusel-Zalaegerszeg Baráti Társaság vezetője is elkísérte, aki 1985-től irányítja a diákcseréket. Elmondta: a mai német fiatalok kevésbé ismerik a berlini fal történetét, ez számukra a történelem része. Ám a mostani programban többet megtudhatnak a hidegháborúról.

– Jártam Kelet-Berlinben a fal lebontása előtt, de elhatároztam, hogy többé nem utazom az NDK-ba. A határon nagyon szigorú volt az ellenőrzés, és úgy tekintettek rám, a Nyugat-Németországból érkezőre, mint ellenségre – emlékezett Harald Trautmann.Néhány magyar diákot is megkérdeztük, hogy mit tud a hidegháborús időkről és a berlini falról. A Kölcsey-gimnázium kéttannyelvű osztályába járó németesek elég sokat foglalkoztak a témával, mondta Vajda Szabolcs.

– Régebben alig hallottam a berlini falról, el sem tudtam képzelni, hogy milyen lehetett ez az időszak. Mostanában azonban egyre többet tanulunk erről. Az osztályból sokan külföldön, Ausztriában vagy Németországban szeretnének dolgozni, és nem árt tudni az adott ország történelmét – mondta a tizedikes, jogásznak készülő fiú. Varga Réka 11. osztályos tanuló felidézte, hogy Magyarországnak fontos szerepet volt a berlini fal ledöntéséhez vezető folyamatokban. Arról is hallott, hogy hazánkban lehetőség volt a Németország kettéosztása miatt elválasztott rokonok találkozására. Általában a Balatonhoz utaztak, ez jót tett az idegenforgalomnak is, mondta Réka. A kuseli diákok szerdán a Páterdombi-iskolában vesznek részt a Coménius-program eseményeiben: megszerkesztik és megvágják a Kuselben készített videofilmeket. A projekt témája, hogy miként lehet a felgyorsult világban lelassítani, és az életet egészségesebbé tenni.

Fotók: Katona Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!