Zalaegerszeg

2016.07.21. 18:05

Mechatronika, nő a létszám

Zalaegerszeg – Megnőtt az érdeklődés a mechatronikai mérnök szak iránt, legalábbis ezt mutatják az előzetes adatok. Ez is elhangzott csütörtökön a mérnökképzésről tartott sajtótájékoztatón.

Arany Gábor

A Pannon Egyetem egerszegi mechatronikai képzési és kutatási intézet dékánja, dr. Szalai István arról számolt be, hogy az előzetes adatok alapján a felsőoktatásban továbbtanulók közül negyvennél többen jelölték meg első helyen a zalaegerszegi műszaki képzést.

Az e-Formula autó volánjánál Büki Barnabás, a hátsó stabilizátor szárny mögött Pekk Letícia, Vigh László és dr. Szalai István (b-j) Fotó: Katona Tibor

Ez a szám több mint kétszerese az egy évvel korábbinak. Úgy fogalmazott, komoly munkát fektettek a beiskolázásba, ennek gyümölcse látszik beérni. Arról is beszámolt, hogy két laboratóriumot hoztak létre, ahol szeptembertől a hallgatók kutatással, innovációval tudnak foglalkozni.

Ennek jelentőségét illusztrálandó példaként említette a sajtótájékoztatón is bemutatott e-Formula versenyautót, aminek a fejlesztésébe a Technológiai Centrum felkérésére két és fél éve kapcsolódtak be. A járműről Pekk Letícia és Büki Barnabás mérnökhallgató adott rövid tájékoztatót. A több teszten túljutott versenyautóban dolgozó 93 kW-os, 120 Volton üzemelő motor 400 Nm nyomatékot ad le, maximális sebessége így 80 km/óra, de váltó beépítésével ez jelentősen megnőhet. A dékán hangsúlyozta, az északi ipari parkban megépítendő járműtesztpálya további, meghatározó lehetőséget kínál majd az intézet számára.

Vigh László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, az elektromos versenyautó fejlesztésével a jövő felé indultak el, elérhetővé válik a káros anyag kibocsátása nélküli száguldás. Ennek jelentősége felbecsülhetetlen, hiszen a világon több milliárd belsőégésű motorral hajtott jármű közlekedik. A működtetésükhöz szükséges üzemanyag előállítása nem biztosítható a végtelenségig. Vigh László azt is közölte, hogy a volt Petőfi-laktanya területén működő intézmény további fejlesztéséről szóló tervek elkészítését kérte, és ígéretet tett a megvalósításuk támogatására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!