Zalaegerszeg

2016.07.15. 14:04

Közelíteni a városrészeket - Új közösségi közlekedési koncepción dolgoznak

Zalaegerszeg – A helyi közösségi közlekedés megújítását tervezi a városvezetés a lakosság bevonásával. Gecse Péter alpolgármester pénteken sajtótájékoztatón elmondta: már hónapokkal ezelőtt megkezdték a jelenlegi helyzet áttekintését, az átalakítás előkészítését. A polgármesteri hivatal szakembereivel, külső szakértők bevonásával felmérik a közösségi közlekedés hálózatiságát és menetrendi struktúráját.

Hajdu Péter

Utasbarát közösségi közlekedést szeretnének kialakítani. Az alpolgármester érdeklődésünkre néhány példát említve elmondta, a szempontok között szerepel az egyes külső városrészek közötti kapcsolat megteremtése. Említés történt arról, hogy a botfai, illetve zalabesenyői városrészek esetében a bevont szakértők úgynevezett átlós megoldásban gondolkodnak annak érdekében, hogy az ott lakók gyorsabban eljuthassanak a belvárosba vagy éppen Andráshidára, a vasútállomáson történő átszállás nélkül. A Kertváros déli részének bevonásáról is említés történt, továbbá, mint mondta, igény jelentkezett zártkerti részekből is a közösségi közlekedésbe történő bevonásra. Utóbbiakat azonban a jelenlegi buszparkkal nem lehet megoldani.

– Ilyen esetekben kisebb méretű buszokban, illetve igényvezérelt járatok kialakításában is gondolkozunk, de ez mind finanszírozás kérdése. Ennek a kidolgozása is a munka jelenlegi fázisának része – mondta Gecse Péter.

Számos városi panasz érkezett a buszpark minőségének romlására. Ezzel kapcsolatosan az alpolgármester elmondta, hivatalosan is küldtek levelet az ÉNYKK-nak, és a polgármesterrel együtt tárgyaltak cég vezetésével, s ott elmondták ezeket az észrevételeiket. Gecse Péter közölte, minden lehetőséget igyekeznek megragadni a buszpark megújítására, amire reményeik szerint kormányzati szintű pályázati kiírások nyílnak.

A városrészek összekapcsolása és utasbarát közösségi közlekedés kialakítása a cél
Fotó: Pezzetta Umberto

A közösségi közlekedés utasbarát átszervezésének előkészítése kapcsán májusban már tartottak lakossági fórumot, és a foglalkoztatóktól is véleményt kértek. További két lakossági fórumot tartanak ez ügyben, amelyeken már egy részletesebben kidolgozott menetrendi struktúrát mutatnak be. A két újab fórum a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben július 28-án 18 órakor, illetve augusztus 2-án 19 órakor lesz.

Gecse Péter alpolgármester bejelentette, hogy július 20-án, azaz jövő szerdán megkezdődik a belvárosban a Tüttőssy utca nyugati, és a Petőfi utca északi oldali átépítése. Ennek során a Petőfi utca északi oldalán levő járdát a Kossuth és Tüttőssy utca közötti szakaszán, valamint utóbbi utca nyugati oldalán a járdát térkővel borítják, a Tüttőssy utcában a közvilágítás is átépül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!