Zalaegerszeg

2016.05.17. 16:24

Már lehet jelölni az Év Fája versenybe

Zalaegerszeg – A madarak és fák napján megnyílt a jelölés lehetősége az Éf Fája versenybe: a viadal szervezője, az Ökotárs Alapítvány június 10-ig várja a jelentkezéseket.

Varga Andor

Az erdész szakmának is van egy, azonos elnevezéssel futó akciója, melynek keretében minden évben egy adott fafajt (idén éppen a mezei szilt) nevezik meg az év fájaként. Ezzel szemben – mint azt biztosan sokan tudják – az Ökotárs Alapítvány 2010 óta minden esztendőben megrendezésre kerülő akciója során egy-egy adott fát választ meg az év fájának a világháló közönsége. A versenyben nem a fa mérete, kora vagy szépsége számít, hanem beágyazottsága az adott helyi közösségbe – a közösséget formáló, illetve összetartó ereje, a hozzá kapcsolódó legendák, hagyományok, szokások.

Június 10-ig bárki, akár magánszemély is jelölhet fát az Ökotárs honlapján, aztán    zsűri választja ki az általában 15 döntős növényt. A legizgalmasabb rész, a büszke címről döntő internetes közönségszavazás ősszel zajlik le. A győztes indulhat az Európai Év Fája versenyen, amit idén (már harmadszor) magyar fa, a bátaszéki molyhos tölgy nyert meg. Akinek van egy „jó" fája, ne habozzon!

Ezek is érdekelhetik