Zalaegerszeg

2016.04.13. 13:05

Miért késett a CT indulása Zalaegerszegen?

Zalaegerszeg - A tervek szerint február végén kellett volna munkába állnia a Zala Megyei Kórház új CT-berendezésének, ám ez csak a napokban valósult meg. Miért?

Magyar Hajnalka

A kérdésre dr. Halász Gabriellától, a kórház főigazgatójától kaptunk választ.

- Január elején megváltozott a CT-berendezések sugárvédelmi engedélyeztetésének rendszere, a mérések szigorúbbá váltak, a feladatot átvevő Országos Atomenergiai Hivatal pedig nagyon alapos munkát végzett - kezdi. - S való igaz, mi sem mértük fel helyesen az engedélyezési eljárás hosszát. A hivatal többször is végzett méréseket, számításokat, s ezek alapján kijelenthető, teljes biztonságban érezheti magát beteg és kórházi dolgozó egyaránt.

Csúszást okozott az is, hogy építészetileg változott a tér, tágas várótermet alakítottak ki, diszpécserpultokkal.

Szerdán már ambuláns betegeket is fogadott a CT
Fotó: Katona Tibor

Amíg a kórház a sugárvédelmi engedélyre várt, a betegeket a nagykanizsai és a keszthelyi kórház fogadta CT-vizsgálatra.

- Nagyon köszönjük a társintézmények segítségét, mint ahogy a mentőszolgálatnak is a szállítást. Hála nekik az akut és a fekvőbetegek vizsgálata, továbbá a daganatos betegek előírt időszakos kontrollja minden esetben rendben megtörténhetett.

Tudakoljuk, vajon mekkora torlódást okozott a várólistákban az átmeneti időszak.

- Főként a járóbetegek várólistája duzzadt fel, hiszen közülük többen nem vették igénybe a kanizsai vagy keszthelyi lehetőséget. Bízom benne, hogy egy hónap alatt le tudjuk dolgozni a hátrányt. Szerencsére a keszthelyi CT belépésével csökkent az ellátási területünk, ez is könnyebbség számunkra.

Az új berendezés amúgy sokkal kisebb sugárterheléssel dolgozik, nagyobb a kapacitása, így gyorsabban is zajlanak a vizsgálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!