Zalaegerszeg

2015.12.03. 16:27

Mutyi New York-ban bohóckodott

Zalaegerszeg - Másfél évtizede állt bohócnak Oláh Tamás (45), aki nemrégiben a New York-ban élő magyar gyerekeket is megnevettette.

Magyar Hajnalka

Eredetileg nyomdász a mestersége, de egy betegség miatt pályakorrekcióra szorult, s a tánc mellett tette le a voksot. Előbb a Fél tucat paródia nevű kánkánozó férfi tánccsoporttal lépett fel, majd a csapat zsonglőr tagjával duóban folytatta, ők lettek a Tutyi-Mutyi formáció. Miután a zsonglőr más vizekre evezett, Mutyi piros orrot festett magának. Humoros trükkökből építette fel saját bohócműsorát, amiben saját bevallása szerint is inkább a humor dominál, mint a bűvészet. Célközönsége a család.

- Nem szeretem az olyan műsorokat, ahol a gyereket leültetik az első sorba, az apuka meg elsomfordál sörözni - mondja. - Mindig arra törekszem, hogy az egész család jól érezze magát, a szülőket is a színpadra szólítom.Tartok is készenlétben ugrókötelet az apukáknak, és hullahopp karikát az anyukáknak, s nem vonakodnak kipróbálni.  Szerintem ha eltaláljuk a hangot, a felnőtt is könnyen feloldódik, s örül, hogy újra gyerek lehet abban az ötven percben.

Így történt ez nemrégiben New Yorkban is, ahol a Magyar Házban lépett fel. Hogy miként került oda? Mivel amúgy is a tengeren túlon járt, a  bohóc kellékek nélkül pedig nem megy sehova, megkereste őket, s szívesen látták.

- Szombaton délelőttönként  magyar iskolát tartanak a kint élő gyerekeknek, a foglalkozások után következet a show - meséli.  - A közösséghez hetven magyar gyerek tartozik, jöttek velük a szülők is. A legtöbbje vegyes család, vagy az apuka, vagy az anyuka magyar,  de a párjaik sem maradtak otthon. Az előadás természetesen magyarul zajlott, hiszen éppen az a cél, hogy ezeken a napokon a gyerekek gyakorolják a nyelvet. A nevetés pedig nemzetközi.

Műsorát vicces gyerekdalokkal festi alá, s bár az éneklésben sem tör a profik babérjaira, a fogadókészséget jelzi, hogy már öt CD-re való dalocska gyűlt össze. S hogy nem fáradt-e még bele 45 évesen  a bohóckodásba?

-  Nem. Imádom a színpadot, s azt, hogy minden alkalomal el kell érnem, hogy szeressenek. A gyerek nem nevet és nem figyel illendőségből, a jó kedvét ki kell érdemelni. Imádom, ha bekiabálnak, kérdeznek,  beszólnak. Imádok rögtönözni, mindig az adott ünnepkörhöz, alkalomhoz, szituációhoz igazítom a produkciót, így aztán hogyan is fáradnék bele. Ja, és azt még nem mondtam, hogy a mai napig megmaradtam gyereknek. Közegemben vagyok... Máig gyűjtöm a matchboxokat, s mániám a Star Wars.

Fotó: Pezzetta Umberto

New York-ban legnagyobb örömére  bele is kóstolhatott a legújabb rész bemutatását megelőző őrületbe.

- Az utcák tele vannak plakátokkal, relikviákkal, amikért igencsak borsos árat kérnek. Kedvenc szereplőm Darth Vader, szívem szerint vettem is volna egy őt ábrázoló figurát, de amit olcsón adtak az közel méteres lehetett, nem tudom, mit szóltak volna hozzá a repülőn. Talán, ha lett volna felfújhatós...

A New York-i szíves fogadtatáson felbuzdulva már szervezi, hogy jövő szeptemberben a Los Angeles-i Magyar Házban szórakoztatja majd a családokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!