Zalaegerszeg

2015.10.25. 19:45

Három nap nonstop horgászat a Gébárti-tónál

Zalaegerszeg - Három napon át óránként átlagosan tíz kiló halat fogott ki a Gébárti-tóból az a kilenc horgász, aki különleges versenyre vállalkozott az elmúlt hosszú hétvégén.

Arany Gábor

A megméretés csütörtökön délben vette kezdetét és 72 órán át tartott megszakítás nélkül, közölte érdeklődésünkre Makovecz Tamás a Gébárti-tavat kezelő Horgászegyesületek  Zala Megyei Szövetségének elnöke. A felmérő horgászat próbára tette a pecásokat, hiszen a nappali kellemes időben sem volt melegebb 12 Celsius foknál, míg éjjel közel nulla fokig húzta össze magát a hőmérő higanyszála. Ezért sátor, termoruha, hálózsák volt  a kötelező kellék a horgászfelszerelés mellé.

- A 72 órás horgászat célja, hogy a késő őszi telepítés előtt felmérjük a tó állományát azaz, milyen mennyiségű és minőségű a hal, különös tekintettel a legkedveltebb pontyra  _ magyarázta. _ A tóba az elmúlt három évben már  3-4-szer több halat telepítettünk a korábbi időszakokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy évente 110-120 mázsa háromnyaras ponty, 40-50 mázsa keszegféle, valamint pár száz kiló süllő és több tízezer darab előnevelt ponty, csuka került a vízbe - tette hozzá.

Szombat reggeli fogás - A képen balról jobbra: Horváth Patrik, Simon Krisztián és fia Simon Marcell, Szabó Attila, Lőrincz András, Toplak Tibor, Miskolczi László (Fotó: HZMSZ)

Az eredménnyel elégedettek lehetnek, hiszen az összesítés azt mutatta, hogy 124 darab pontyot fogtak ki, a legnagyobb 15,8 kilós, a legkisebb 1,23 kilós volt, az összsúlyuk pedig elérte a 725  kilogrammot. (Ráadásként horogra akadt egy 14,5 kilós harcsa is.) Az átlagos hosszuk  55 centire, az átlagsúlyuk 5,84 kilóra adódott, A pikkelyes és a tükrös pontyok aránya 3:1 volt, míg az éjszakai és a nappali fogások fele-fel arányban oszlottak meg. A kifogott halakat jegyzőkönyvezés, azaz kíméletes mérlegelés, hosszmérés, fotózás után visszabocsátották a vízbe, de a második nap után már "csak" a 7 kilónál nagyobb pontyról készült fénykép.

Makovecz Tamás elmondta, a tó egyre népszerűbb, amit az is jelez, hogy idén már négyszáz darab éves bérletet adtak el és több száz napi horgászjegy is elfogyott. Gébárt jó hírét megalapozza, hogy a víz oxigéntartalma a 4-5 méteres átlagmélysége miatt  még kánikulában is megfelelő, a bőséges halállomány pedig elegendő élelmet talál, nem utolsó sorban  a horgászok szorgalmas etetésének köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik