Zalaegerszeg

2015.09.22. 16:58

Dolgozni, másképp - Megváltozott munkaképességű emberekért

Zalaegerszeg – Az egyik érdeklődőnek kétoldali csípőprotézis, a másiknak daganatos csonkolásos műtét írta át az életét és a munkaképességét. Ám nekik is kell dolgozni a megélhetésért.

Arany Horváth Zsuzsa

Számukra jelent segítséget a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának előmozdítását szolgáló kiemelt program, amelynek zalai záró konferenciáját tartották a megyeszékhelyen a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban.

A szakemberek tanácskozását – melyet a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Sifter Rózsa nyitott meg – nagy érdeklődéssel kísért rehabilitációs állásbörze előzte meg. Ennek keretében harmincegy munkáltató 28-féle munkát ajánlott fel, összesen 165 álláshellyel. Mindezekre 258-an voltak kíváncsiak – derült ki Popovics Rékának, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgató-helyettesének sajtótájékoztatóján.

éntekné Horváth Szilvia a nagykanizsai Szociális Foglalkoztató munkatársa Kovács Józsefnével és Kantó Lászlónéval beszélget az állásbörzén a zalaegerszegi városi művelődési központban Fotó: Pezzetta Umberto

Az egerszegi Kovács Péternek mozgásszervi gondok miatt kellett váltania, ma már a szóban forgó programnak köszönhetően irodai munkát végez. Pár hónap alatt talált munkahelyet úgy, hogy a foglalkoztatója támogatást kap a bérére és a járadékaira,

- Megtaláltam a számításomat, javaslom a hasonló gondokkal küzdőknek, hogy menjenek, tájékozódjanak, keressék a lehetőséget, ne gubózzanak be, nyitott szemmel éljenek, keressék a börzéket. Látható, itt is sok cég van jelen elérhető megoldásokat kínálva.

- Korábban kórházban dolgoztam, de egy daganatos betegség miatt most már más megoldást kell keresnem - mondta a Kanizsáról érkezett Kantó Lászlóné Marika, akihez csatlakozott Kovács Józsefné. Ő az uszodai munkát nem tudja már végezni. betanított munkára, takarításra is gondoltak, nem fiatalok, de a nyugdíjhoz még évekre van szükségük. Mindketten Péntekné Horváth Szilviát hallgatták, amikor találkoztunk. A nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft. munkatársa elmondta nekik: kézicsomagolót, karbantartót, gépkocsivezetőt, takarítót keresnek.

- Szépen gyűlnek a jelentkezési lapok - mutatta Szilvia az asztalát. Kollégája, Kuti Balázsné hozzátette, ők autizmussal diagnosztizált munkavállalókat is keresnek, mivel van kifejezetten nekik szóló ajánlatuk is.

A 2012 novemberében indított álláskereső programot a bonyolító szervezet sikeresnek találja, s a Popovics Réka főigazgató-helyettes által közzétett számok igazolják: három év alatt 12 ezernél több megváltozott munkaképességű álláskeresőt értek el, Zala megyében 464-en kerültek a látókörükbe. Munkaerő-piaci képzések, utazási, munkába járási támogatások, bérköltségtámogatások jellemezték a három évet, 13,7 milliárdos országos keretösszeget használva fel, amiből közvetlen támogatásra 7,1 milliárdot költöttek. (Ebből Zalába 290 millió forint jutott.) A legnagyobb eredmény az, hogyha a képzések után minél többen visszakerülnek a nyílt munkaerőpiacra, s a foglalkoztatásuk támogatás nélkül folytatódik. Az NRSZH tájékoztató szerint 147 zalai ügyfél mondhatja el, hogy sikeresen jutott vissza a munka világába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!