Zalaegerszeg

2015.08.06. 16:51

Pete Róbert: Orbán Viktor hazudott a zalaegerszegieknek

Zalaegerszeg - Orbán Viktor hazudott a zalaegerszegieknek, semmit sem ér a miniszterelnök szava, jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Pete Róbert, a Jobbik városi elnöke, annak kapcsán, hogy a kormányfő áprilisi ígéretével szemben csupán Keszthelytől lesz négysávos a 76-os az autópályáig. Holott ittjártakor a miniszterelnök azt ígérte, biztosítja, hogy Zalaegerszeget kétszer kétsávos út kösse össze az M7-essel. Pete Róbert szerint ez a viselkedés a zalaegerszegiek semmibe vételét jelenti.

Varga Lívia

– Zalaegerszeg nem is álmodhat arról, hogy beindul a gazdasági fejlődés, mivel a kormány az alapvető  fejlesztési ígéretét sem teljesíti. Az önkormányzat pedig a vállalkozások problémáit  brutális építményadóval tetézi. Így nem lehet egy országot, egy várost vezetni – szögezte le a politikus, aki szerint Zalaegerszeg a Fidesz vezetése alatt súlyos válságba került, amiből nem látszik a kiút, hisz maga a Fidesz a  gazdasági fejlődés legnagyobb gátja.

A Sormásra tervezett tábor kapcsán Pete Róbert kiemelte: a Fidesz ezzel  a megyét s Zalaegerszeget is kiszolgáltatta a migránsoknak, akik többsége nem szerencsétlen sorsú kisgyermekes család, hanem életerős fiatal, aki az erőszaktól sem riad vissza céljai elérése érdekében. A sok bevándorlót befogadó Svédországban erőszakolják meg a legtöbb lányt, asszonyt, mivel a migránsok kultúrájának szerves része, hogy a nőket másodrendűként kezelik, fogalmazott Pete Róbert, megjegyezve: a bevándorlás kérdésében is tetten érhető az orbáni hazugságpolitika, melynek célja, hogy biztosítsa a Fidesz hatalmon maradását. Az, hogy közben milyen nehézséget zúdítanak a magyarok nyakába, nem érdekli a fideszes képviselőket.

Balaicz Zoltán válasza:

"A Zalai Hírlapban olvastam a Zalaegerszeget érintő útfejlesztésekkel kapcsolatos augusztus 6-i, csütörtöki sajtótájékoztatójának tartalmát.

Régóta egyetértünk abban, hogy városunk közlekedési kapcsolatrendszere az elmúlt évtizedekben nem fejlődött, ez pedig hatással volt a gazdasági befektetésekre is.

Éppen ezért volt nagy előrelépés, amikor 2015. április 14-én a Modern Városok Program keretében megállapodást kötöttünk Magyarország Kormányával, amely többek között az infrastruktúra fejlesztését is tartalmazta. A megbeszéléseken a 76-os út teljes, Zalaegerszeg és az M7-es autópálya közötti gyorsforgalmivá bővítéséről volt szó, ugyanakkor a 2015. április 24-én megjelent Magyar Közlönyben a kormányhatározat ismertetése kapcsán következő szöveg szerepelt:

Felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy Zalaegerszeg gyorsforgalmi úthálózatba történő bekapcsolása céljából tegye meg a szükséges intézkedéseket

a/ a 76-os számú út Balatonszentgyörgy – Fenékpuszta – Keszthely elkerülő szakasz és az M7 autópálya közötti szakaszának gyorsforgalmi úttá fejlesztése, illetve megépítése, valamint

b/ a Vasvár – Zalaegerszeg gyorsforgalmi útszakasz tervezése érdekében.

Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter

Határidő: az a/ alpont szerinti gyorsforgalmi út megvalósítására 2018. március 15., a b/ alpont tekintetében 2017. január 15.”

A kormányhatározat nem tükrözte vissza az április 14-i megbeszélésen tárgyalt fejlesztést, így az elmúlt hónapokban több egyeztetést is folytattam a Miniszterelnökségen, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, annak érdekében, hogy a kormányhatározat szövege Zalaegerszeg számára kedvező módon változzon meg.

Örömmel tájékoztatom, hogy a tárgyalások eredményre vezettek, hiszen 2015. augusztus 7-én, pénteken jelent meg a Magyar Közlöny legújabb, 115-ös száma, amely tartalmazza a 226/2015. (VIII. 7.) Korm. rendeletet Az egyes közlekedésfejlesztési projektekkel összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló  345/2012. (XII. 6.) Korm. rendelet módosításáról (18620 oldaltól).

A 226/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet módosítja a korábbi szöveget az alábbi tartalommal:

1.199. A 76. számú főút Zalaegerszeg és M7 autópálya közötti szakasz gyorsforgalmi úttá történő fejlesztése.”

Emellett a kormányhatározat módosította az 1/a. mellékletet a 345/2012. (XII. 6.) Korm. rendelethez, amely A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházások listáját tartalmazza. Ennek értelmében a 76-os út fejlesztése bekerült a nemzetgazdasági szempontból kiemelt programok közé:

1.45. A 76. számú főút Zalaegerszeg és M7 autópálya közötti szakasz gyorsforgalmi úttá történő fejlesztése.”

Minderről addig nem akartam részletes tájékoztatást adni, amíg nem értesülök róla, hogy a lobbi eredményre vezetett. Az ügy érdekessége, hogy Képviselő Úr augusztus 6-án tartott sajtótájékoztatót, a Magyar Közlöny pedig augusztus 7-én jelent meg! Így Képviselő Úr sajtóban megfogalmazott kérdése megelőzte a tájékoztatómat!

Bízom benne, hogy megnyugtató választ tudtam adni a sajtótájékoztatón felvetett kérdésére, és ezután is közösen tudunk dolgozni azért, hogy városunk mielőbb bekapcsolódjon Magyarország gyorsforgalmi úthálózatába."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!