Zalaegerszeg

2015.06.07. 18:51

Ákos újra bizonyított - A turné emlékezetes, zalai állomása

Nagyon együtt volt a hang és a látvány Ákos koncertjén, az Igazán turné zalaegerszegi állomása bizonyította, itthon is elő lehet rukkolni világszínvonalú produkcióval.

Gyuricza Ferenc

Pedig néhány éve még nagyon úgy tűnt, Ákos, az Ikon, olyan csapdahelyzetbe sodorta önmagát, amelyből kilábalnia nehéz lesz. Amikor hozzákezdett a tematikus koncertek sorozatához – előbb a szimfonikus, majd a színházi „csendesülős”, s végül a 2084 ridegen futurisztikus szintipop világával szembesülve – joggal vonhatta fel szemöldökét bárki: vajon hova is lehet innen még továbblépni? Erre a kérdésre adott frappáns választ a 2015-ös Igazán turné, hiszen Ákos úgy lépett vissza egyet a „klasszikus” hangzásvilága felé, hogy közben megőrizte a szintipop-koncertek látványelemeit és részben annak hangulatát is. Bizonyára nem véletlenül kapta az új program a szinti-rock elnevezést...

Fotó: Gyuricza Ferenc

A 2015-ös koncertet akár a dalszerző-előadó eddigi munkássága esszenciájának is tekinthetjük. A programban helyet kaptak a nagy Bonanza-slágerek, köztük az a Calypso, amelyhez nemrégiben klip is készült, Ákos szólókarrierjének legmarkánsabb dalai – így az Indiántánc, az Alig hitted vagy az Ilyenek voltunk –, de az énekes-gitáros a személyes kedvenceit is megidézte, a Monumentum végén a Tainted Love taktusai hangzottak el a Soft Celltől, míg a későbbiekben a Depeche Mode dallamaira is felkaphattuk a fejünket, mint ahogy történt az tavaly decemberben is a dupla Aréna-koncerten. S persze ott voltak az új dalok is, az Igazán mellett a Zalaegerszegen szintén ezen a koncerten debütált Újrakezdhetnénk, vagy az Ébredj mellettem.

A közel kétórás műsorban volt tehát szinti(pop) és akadt rock is bőven. Főhősünk előadói kvalitásait jelzi, hogy jól is állt neki mindkettő, hiteles gitárral a nyakában, és hiteles akkor is, amikor odalép a régi zenésztárs, a Bonanza Banzai korszak másik nagy túlélője, Hauber Zsolt szintetizátorállványa elé.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Mindehhez több mint hatezer főt kitevő tábor – benne a nagy számok törvénye alapján bizonyára sok olyan személlyel is, aki talán most jutott el „élete nagy koncertjére” – olyan hang- és látványtechnikát kapott, ami önmagában is lenyűgöző volt.

Ákos újra és újra, immáron sokadik alkalommal bizonyított. Nemcsak azt, hogy életműve – főleg, ha a Bonanza-korszakot is belevesszük – telis tele generációs dalokkal és nemzedéki himnuszokkal, hanem azt is, hogy egyik legkarakteresebb előadója a hazai színtérnek. Aki professzionális módon tud bánni a közönségével, és aki professzionálisan működő gépezetet épített fel maga köré. Ákos végérvényesen eljutott arra a szintre, amikor már nem teheti meg, hogy alább adjon a tőle megszokott és elvárt minőségből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!