Zalaegerszeg

2015.04.03. 13:30

Óvják a békákat, védik a közlekedőket

Zala-híd - Az élővilág védelmét és a közlekedők biztonságát egyaránt szolgálta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park közös békamentő akciója.

Keszey Ágnes

Az élővilág védelmét és a közlekedők biztonságát egyaránt szolgálta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park közös békamentő akciója. Pénteken védőhálókat szereltek fel a Zala és Somogy határán lévő Zala-hídnál az út két oldalára, hogy a brekegők ne tévedjenek a közútra, ezzel balesetveszélyt okozva. Itt egyébként eddig nem okoztak gondot a békák, idén jelentek meg tömegesen ezen a szakaszon.

Balog Bence és a lábatlan gyík Fotó: Keszey Ágnes

A Zala folyó megyehatárnál haladó főútvonalát az elmúlt napok esőzései miatt tömegesen lepték el a békák.

– A következő időszakban megfigyeljük, hogy milyen fajok vannak jelen és merről – merre vonulnak. Megvizsgáljuk, hogy ez a vándorlás a szaporodáshoz kötődik- e vagy új élőhelyet keresnek. Itteni megjelenésük ugyanis amiatt történhetett, hogy az elmúlt évben fejeződött be a Kis-Balaton új védelmi rendszerének kialakítása – ezzel a terület átalakult, több víz jut ide időszakosan. Ehhez próbál alkalmazkodni az élővilág. – szólt az állatok megjelenéséről Megyer Csaba, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Természetmegőrzési osztályának vezetője.

Ruzsák Szilvia, Balogh Bence. Fotó: Keszey Ágnes

A rendőrség jelezte a természetvédőknek a balesetveszélyt és kezdeményezésükre, összefogással kerültek ki a védőhálók.

– Esőben, az amúgy is csúszós úton a közlekedést jelenősen veszélyeztetik a békák. Egyenruhások és közmunkások is segítenek a természetvédőknek a védőhálók kihelyezésében. A munkát egyébként azzal kellett kezdenünk, hogy megtisztítottuk a területet a hatalmas mennyiségű szeméttől – mondta el Nothoff Ingrid, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Zala-hídnál, a pénteki akció helyszínén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!