Zalaegerszeg

2014.09.25. 13:51

V. Németh Zsolt: a lakossági hulladék felének újrahasznosítása a cél 2020-ra

Zalaegerszeg - Több mint 32,7 millió forint pályázati támogatás segítségével, összesen 127 millió forint értékű beruházással fejlesztették a Zalai HUKE Kft.-ben működő üvegfeldolgozó üzemet. Az üzemátadásban részt vett V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

Hajdu Péter

Az átadási ünnepségen Rudolf Wiedner, a HUKE csoport tulajdonosa szólt a Zalai HUKE Hulladékkezelési Kft. 2010-es beindításáról. Mint elmondta, a Zalaegerszegen működő üzem akkor 20 ezer tonnás kapacitással kezdte meg működését, 550 millió forint saját beruházás eredményeképpen, és ma 20 embert foglakoztat. A hulladékhasznosító legfontosabb alapanyaga a begyűjtött üvegpalackok, síküveg és szélvédő üveg, amiket feldolgoznak, azaz válogatnak, tisztítanak, megdarálnak és az üveggyárak számára újra hasznosítható üvegként értékesítnek. Ezt a kapacitást fejlesztették tovább azzal, hogy kicserélték a válogatásban fontos három szkennert, amelyek szín szerint választják szét az üveget, valamint eltávolítják az apróbb idegen anyagrészeket.

 

Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség vezetője a hulladékgazdálkodás jelnelgi helyzetéről szólt.

V. Németh Zsolt államtitkár többek között elmondta, az EU új programozási időszakában több forrásból segítik a hulladékgazdálkodás fejlesztését. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban 118 milliárd forint áll erre rendelkezésre. Magyarországon évente több mint 100 ezer tonna üveghulladék keletkezik, aminek 35 százalékát sikerül újra értékesíteni. A tervek szerint 2020 végéig az 50 százalékos hasznosítás elérése a cél.

Ezek is érdekelhetik