Zalaegerszeg

2014.07.22. 09:00

Korszerűsítik a zalaegerszegi nyugdíjas otthont

Zalaegerszeg - Elkezdődik a Nyugdíjas Otthonház felújítása, a vállalkozói szerződést tegnap írták alá.

Szabó Judit

A zalaegerszegi, Kossuth utcai Nyugdíjas Otthonházat a szociális városrehabilitációs program keretében újítják fel közel bruttó 173 millió forintból, százszázalékos uniós és állami támogatással. Gyutai Csaba polgármester és a kivitelező kft. ügyvezető igazgatója, Grabant János kedden egy városházi sajtótájékoztatón írta alá a kivitelezői szerződést.

Az épület 1987-ben készült, alagútzsalus technológiával. Hőtechnikailag és sok egyéb szempontból sem felel meg a mai követelményeknek, ráadásul azbeszt tartalmú palával fedték a tetejét, ez az anyag jelenleg veszélyes hulladéknak minősül. A most kezdődő, tetőcserét is magába foglaló felújítás alapvetően az energiatakarékosságot szolgálja.

Fotók: Pezzetta Umberto

Az épület külső, tíz centiméter vastag hőszigetelést kap, sorolta a beruházás részleteit a polgármester. A rossz állapotú tetőn kívül kicserélik a régi ablakokat, továbbá bővítik és felújítják az orvosi szobát. Erre azért is szükség van, hogy a helyiség megfeleljen a jogszabályi előírásoknak. A beruházás során akadálymentesítést végeznek, külső rámpát építenek, és átalakítják a szabványoknak megfelelően a Nyugdíjas Otthonház belső liftjét.

Az energiatakarékossági célokat a külső szigetelés, a padlásfödém utólagos hőszigetelése, valamint a tető héjazat és a bádogos szerkezetek cseréje szolgálja. A radiátorok megmaradnak, de szabályozókat szereének fel rájuk.

A kivitelezőnek mindössze 90 napja van a munkák elvégzésére, s úgy kell dolgoznia, hogy a lakók a beruházás ideje alatt is a megszokott környezetükben maradnak, nem költöznek ki a Nyugdíjas Otthonházból, hangzott el a sajtótájékoztatón. Grabant János jelezte, hogy ez komoly kihívás, de ígérte, hogy igyekeznek a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozva elvégezni a munkát. Ebben a lakók együttműködését kérte. A fejlesztés során - amely összesen 57 lakást és 60-70 lakót érint - a belső udvart is átalakítják, említette a teendők között.

A szociális rehabilitációs program további elemeiről elhangzott: elindult az a tömbbelső-átalakítás, amely a Petőfi-iskola, a Belvárosi óvoda, a Szocális Klub és a környező társasházak megközelíthetőségét és a térség parkolási helyzetét javítja. A Szociális Klub helyileg védett épületének felújítására jelenleg keresik a kivitelezőt. A felsorolt, szociális szférát érintő programokra összesen 360 millió forintot fordít az önkormányzat. Ebben benne van az a 25 millió forintos keret is, amelyet civil szervezetek fognak elkölteni például bűnmegelőzési programokra, a lakókörnyezet szépítésére vagy a helyi kötődést erősítő akciókra.

A belváros-rehabilitációs program részként hamarosan megkezdődik a tehermentesítő út második ütemének építése a Vágóhíd utca és a Kiskondás étterem között, valamint a Vásárcsarnok felújítása, emelte ki Gyutai Csaba, aki úgy értékelte, az önkormányzat pályázati tevékenysége sikeres volt, hiszen idén 10 milliárd forintos fejlesztési forrás áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!