Zalaegerszeg

2014.06.12. 08:50

Száguldás a dombon lefelé

Zalaegerszeg - Az Alsóerdőn heteken belül tiltó táblákat helyez ki a Zalaerdő Zrt. A társaság ezzel, illetve fokozott ellenőrzésekkel igyekszik elejét venni a területen zavaró és kártékony méreteket öltött extrém kerékpározásnak. A biciklisek nem érzik, hogy bárkinek ártanának, szerintük az erdészek vaskalaposak.

Varga Andor

Óvatos becslések szerint is több tucat biciklis fiatal és gyerek él Zalaegerszegen, akik főleg hétvégén - idejük java részét az Alsóerdőn töltik. A hegyikerékpározás extrém, szakszerűen nevezve downhill (down - lefelé, hill - domb) szakágának hívei ők. Sok energiát fektetnek abba, hogy járgányaikkal felkapaszkodjanak a dombtetőre, a rövid de annál intenzívebb, valóságos adrenalin-bombának számító lefelé száguldás kedvéért. Erdei terepen, tuskók és letört faágak közt. Sőt, az Alsóerdőn már épített pályaelemek is vannak.

- Ez a sportág negyven évvel ezelőtt indult hódító útjára, a tengeren túlról - tudatta Nagy Kristóf, az egyik egerszegi biciklis társaság tagja. - Nálunk talán tíz éve jelent meg, s az első biciklisek abban az időben tűntek fel az Alsóerdőn is. Mi már nem az első generáció vagyunk: az úttörők közül van, aki inkább már motorozik, mások abbahagyták a biciklit. De az első nyomvonalakat ők találták ki, az első ugratókat ők építették.

Pintér Csaba, a Zalaerdő Zrt. megyeszékhelyi erdészetének igazgatója is alátámasztja: a jelenség több éve ott van a társaság kezelésében lévő Alsóerdőn.

- Ez egy jóléti erdő, létének legfőbb értelme, hogy kiszolgálja a városlakók igényeit: frissíti a levegőt, fogadja a kirándulókat, helyet ad sporttevékenységnek - sorolta az igazgató. - Ennek jegyében nem zárkóztunk el a biciklisek megjelenésétől sem. A kerékpáros sportklubokkal jó kapcsolatunk van régóta, a napközis tábor környékén gyakran van verseny, és pozitívan fogadtuk ezt az új szakágat is. Van egy nyomvonal a bazitai tv-toronytól az erdészlak felé, az első terület, ahol ezek a biciklis srácok megjelentek. Ugratókat, rámpákat is építettek, és ezt a létesítményt ma is a tűrt kategóriában tartjuk számon. Csakhogy időközben a biciklisek egyre sokasodnak...

Ezzel kapcsolatban beszédes a downhill-es társaság megfogalmazása. Amikor a helyszínen jártunk fotózni, azt mondták: a fenyvesbe ne menjünk, mert ott szombatonként nem lehet elférni. Ettől függetlenül a srácok nem érzik, hogy erdei jelenlétükkel átléptek volna egy határt.

- Ennek a sportágnak a világon mindenütt nagy a respektje érveltek. Rengetegen csinálják, és a fejlettebb világban nem üldözik, hanem támogatják őket. Ez üzlet is: pályák vannak, kiszolgáló létesítményekkel, vendégfogadók... Magyarországon egyetlen kiépített pálya van, Eplényben, ahol az országos bajnokságokat is rendezik. Miért nem inkább azon fáradoznak itt Egerszegen, hogy megépítsék a második hazai hegyikerékpáros paradicsomot?

A srácok nem értenek egyet azzal, hogy jelenlétük árt a természetnek. Többek közt mert bennük is munkál a biciklis öntudat: sok kerékpáros véli, hogy ez a közlekedési eszköz maga a megtestesült természetvédelem, hisz nem kell hozzá benzin, nem ereszt olajat és kipufogó gázai sincsenek.

Négyen a downhill zalaegerszegi hívei közül (balról): Pázmándi Gábor, Simon Bence, Papp Márton és Nagy Kristóf. A kép a tv-toronytól lefelé tartó első, és az erdészek által tűrt pályán készült (Fotó: Pezzetta Umberto)

- Az Alsóerdőnek régen helyi természeti védettséget kellett volna kapnia - jelentette ki Óvári Miklós, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság botanikus munkatársa. - Nagyjából negyven védett növényfaj található meg benne, és nem egy van, amely az elmúlt évek alatt eltűnt. Ebben része van az itt lezajlott fakitermelésnek, hiszen vannak fajok, amelyek az erdei miliő, az ottani társulások nélkül nem maradhatnak fenn. De hibáztathatók a kerékpárosok is. A helyszíni bejáráson is láttuk, hogy az erdő egyes részeit szinte behálózzák a biciklis nyomvonalak, amely ösvényeken az élővilág teljesen kipusztul. És ez nemcsak a növényekről szól: velük mennek a hozzájuk kötődő rovarok, lepkék is.

Pintér Csaba azt mondja, többször beszéltek kerékpárosokkal, kérték őket, bánjanak visszafogottabban az erdővel, használják csak azt az egy bizonyos pályát - ám ezek az eszmecserék csak korlátozott eredményt hoztak.

- Rövid időre mindig javul a helyzet, de aztán a fiatalok ismét elszabadulnak - fogalmazott. - Az illetékes erdészeink rendszeresen bontják el a biciklisek által épített ugratókat, rámpákat, különös tekintettel arra, hogy ezekhez gyakran a mi faanyagunkat használják fel. És jelentős probléma a biciklisek szemetelése is, rengeteg műanyag italos palack, egyéb hulladék marad utánuk, amivel ugyancsak küzdenünk kell.

Kristóf és barátai utóbbit visszautasítják. Mint mondják, vannak a kerékpárosok között felelőtlen 12 évesek , akik képesek lehetnek ilyesmire, de a hozzájuk hasonló öregek (Kristóf éppen az idén érettségizett) soha nem tennének hasonlót. De kifejtették azt is: szemetelés tekintetében a gyalogos turisták ártanak a legtöbbet az erdőnek.

Nem mondom, előfordul, hogy az ember akaratlanul belehajt a növényzetbe, de nem hiszem, hogy ezzel nagyobb kárt okozunk mint az erdészek terepjárói szögezték le nagy egyetértésben.

A fiúk egyébként nemritkán többszázezer forint értékű bicikliken száguldoznak a dombon lefelé a felszerelés borsos ára nem véletlen, hiszen az ugrásokat, landolásokat, hepe-hupákat, durva lassításokat lengéscsillapítók, különösen teherbíró váz, és kiváló fékek nélkül nem lehetne teljesíteni. És van hogy így sem sikerül. Az első, elhibázott ugrás után sokan látják be, hogy a downhill nem nekik való. De akadt olyan egerszegi srác is, aki sokadik lesiklása alkalmával csapódott fának, és nyílt töréssel vitték el az erdőből. A fiúk fontos érve az is: rendesen kiépített pályán nem nagyon fordulhatna elő hasonló baleset.

Az Alsóerdőn egyébként nemcsak biciklisek okoznak kalamajkát. Krosszmotorosok is előszeretettel látogatják ezt a terepet, és az erdészek próbálnak fellépni velük szemben is. Más kérdés, hogy könnyen kereket oldanak: eddig még csak szót váltani sem sikerült közülük senkivel. A Zalaerdőnél remélik: a fokozott, és a rendőrséggel összefogva végzendő ellenőrzések során változik majd a helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!