Zalaegerszeg

2014.06.30. 10:35

Péter-Pál búcsú az Öreg-hegyen

Zalaegerszeg, Öreg-hegy - A szokásoknak megfelelően a besenyői Öreg-hegyen, a maguk erejéből emelt kápolnánál Péter-Pál búcsút tartottak vasárnap szépszámú vendégeik tiszteletére a hegyhát gazdái.

Fincza Zsuzsa

S e dicsérendő hagyományápolásra, mint Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere a műsoros délután bevezetőjében megjegyezte, méltán büszke az egész megyeszékhely.

Gecse Péter, a településrész városházi képviselője ez alkalommal új civil szervezetet is köszönthetett. A nemrégiben alakult Besenyő és Öreg-hegy Polgárőr Egyesület a helyi részönkormányzattal vállvetve oroszlánrészt vállalt a délelőtt szentmisével kezdődött, délután színvonalas kulturális műsorral folytatódott és búcsúi bálba torkollott rendezvény szervezésében és természetesen biztosításában.

Boros József, a részönkormányzat tagja, a polgárőr egyesület elnökhelyettese – „civilben", mint helyi szőlősgazda – elmondta, a szereplők, a fellépők mindegyike személyében is érdekelt a hegyi búcsú szervezésében. Büki László például saját birtokára települt ki az ősi, Véndiófa névre visszakeresztelt vendéglátó egységével, Vörös István a zeneiskola fúvóstanára, aki a Városi Fúvószenekar fiatal zenészeivel adott koncertet, szintén Öreg-hegyen szőlészkedik.

– A nemesrádói táncos leányok a kolbásztöltő versenyükön tanúsított hősies helytállásunkat viszonozzák fellépésükkel, a botfai citerazenekar a jó szomszédság okán zenél, a besenyői amatőr Karinthy színpad táncosai pedig helybéliek – mutatta be a fellépőket Boros József.

Szakál István nyugdíjas tanár, nyelvész, a Besenyő ezer éve, című könyv szerzője pedig a „születés jogán" vett részt a búcsúi forgatagban.

– Itt születtem, ebben a házban – mutatta az utca túl oldalán lévő szépen karban tartott 104 éves épületet Szakál tanár úr. – Édesanyám egyéves kora óta lakott benne, szép régi szekrényét még most is őrizzük – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!