Zalaegerszeg

2014.05.26. 13:44

Yvette sok milliót vitt

Zalaegerszeg - Húszmillió forintot is meghaladó kárt okozott az önkormányzatnak a május közepén lecsapott Yvette nevű vihar.

Arany Gábor

A következményekről hétfőn tartott sajtótájékoztatót Gyutai Csaba polgármester a városháza előtt a vihar által derékba tört vadgesztenyefa csonkjánál.

A városnak húszmilliót meghaladó kárt okozott a tíz nappal ezelőtti viharos időjárás. Másfél száznál több fa dőlt ki a köz- és magánterületeken, csak az eltakarításuk költsége 3,6 millió forintot emésztett fel, a pótlásuk pedig további egymillióba kerül.

Ezen kívül a szél megbontotta a tv-torony burkolatát, a Gasparich utcai idősek otthona és az Öveges-iskola tetőborítását, ezek rendbe tétele kétmillió forintot kóstál. Ennek többszörösébe, 9 millió forintra tehető a lezúduló csapadék miatt megcsúszott a rézsű helyreállítása a Jánka-hegyi Borostyán soron. Ezen kívül több mezőgazdasági út is megrongálódott. Az összesítés szerint a város önkormányzatát és intézményeit tehát 23 millió forint kárt érte. Ennek rendezésére a város felelősségbiztosításán túl a belügyminisztériumi vis maior keretből is kértek támogatást.

A polgármester hozzátette: felül kell vizsgálni a város faállományát, mert látszik, hogy a lakótelepeken a közel egy időben, 40-50 évvel ezelőtt ültetett és sokszor tájidegenen példányok szenvedték meg legjobban a vihart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!